Ціни на гречку на початку війни змушували всіх українців буквально ловити щелепи від шоку, адже кг коштував приблизно 100 гривень, а то й більше. Загалом крупа з 24 лютого подорожчала більш ніж на 50%, проте згодом почала дешевшати.

Українцям розповіли, скільки коштуватиме гречка, коли сільськогосподарські виробники зберуть новий урожай і чи вистачить його для внутрішнього вжитку.

Гречка. Фото: скриншот Youtube
Гречка. Фото: скриншот Youtube

На кінець серпня українські сільськогосподарські виробники зібрали вже 2 тисячі тонн гречки. Дані Мінагро говорять про те, що навіть в умовах дефіциту насіння цього року аграріям вдалося збільшити площу посіву під гречку до 120 тис га.

У Міжнародній асоціації виробників гречки в Україні очікують, що аграрії зможуть зібрати приблизно 1,2-1,4 тонни з гектара, а всього приблизно 150 - 160 тисяч тонн гречки.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

гречка
гречка

Рівень споживання гречки в Україні залежить від ціни на неї. Нормальний та фізіологічно обґрунтований рівень споживання – 6-8 кг крупи на душу населення за рік.

"Якщо зараз в Україні десь 30 млн людей, які можуть споживати в середньому 7 кг, то нам потрібно приблизно 200 тисяч тонн крупи. Зараз практично ніхто не заміряє рівень споживання, але приблизно ми їмо 2-3 кг гречки на рік. Якщо рахувати від цього рівня, то виходить, що нам потрібно десь 100 тисяч тонн зерна", - пояснив президент Міжнародної асоціації виробників гречки в Україні Сергій Громовий.

У жовтні гречка коштуватиме в середньому 45-50 грн, як стверджують у Міжнародній асоціації виробників гречки. Якщо порівнювати із цінами у травні, коли гречка коштувала 100 грн за кг, то після збирання нового врожаю ціна впаде вдвічі.

Продаж круп. Фото: скрін youtube
Продаж круп. Фото: скрін youtube

Раніше ми писали про те, що після стрімкого подорожчання ціни на цибулю почали падати: скільки коштує кг овочів на початку жовтня

Як повідомляв Знай.ua, в Україні зросла низка виплат: хто отримуватиме більше вже з жовтня

Також портал Знай.ua писав, якою буде середня температура в будинках узимку: як готуються в умовах війни