В Україні обрушилися ціни на гречку через збір нового врожаю, який перевищує необхідний для внутрішнього споживання обсяг крупи. Про це заявив економічний експерт та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін виданню "Донбас24".

Ціни на гречку в українських магазинах помітно впали. У середньому ціна становить 85 гривень за кілограм крупи, а деякі торгові точки реалізують продукт і загалом по 70 гривень за кіло.

Гречка. Фото: скриншот з відео
Гречка. Фото: скриншот з відео

"Кілограм гречки був 100 гривень, а зараз уже 85. Це пов'язано з тим, що її багато виробили – внутрішній ринок завжди розраховувався на 40 млн. населення, але реально зараз 30 млн. населення. Усі кажуть, що внутрішній ринок гречки – це 120 тис. тонн. На душу населення на рік йде 3 кг гречки, тобто 30 млн. населення її потрібно лише 90 тис. тонн. Але цього року гречки виробили 110 тис. тонн і її нема куди подіти", - зазначив експерт.

Ціни на крупи. Фото: скрін youtube
Ціни на крупи. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Олег Пензін вважає, дешевше гречка не буде, оскільки ціна крупи вже нижча за собівартість. Також він прогнозує, що у 2023 році українці можуть зіткнутися з дефіцитом гречки, адже через надлишок фермери можуть не сіяти гречку наступного сезону. Подібна ситуація, як зазначив експерт, вже була у 2012-2013 роках.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, фермери прогнозують зниження врожайності картоплі: чи загрожує українцям дефіцит і що буде з цінами.

Також наш портал інформував, що на 5 гривень за кілограм: ціна на гречку в українських супермаркетах різко впала, а новий урожай продають ще дешевше.

Крім того, ми писали, ціни на популярні фрукти зірвалися з місця: банани, мандарини та яблука тепер не кожному по кишені.