Зараз все більше українців віддають перевагу платіжним карткам замість готівки в гаманці.

Але від цього шахраї не припинили діяльність, навпаки - крадіжки банківських даних клієнтів почастішали.

Основний вид шахрайства з платіжними картками ніяк не пов'язаний із новими технологіями чи хакерами, а базується на зловживанні людською довірою та чесністю.

Головна порада: нікому не повідомляти дані карток, навіть працівникам банку. Щоб переказати гроші на картку, людині достатньо знати її номер – 16 цифр. Також не варто довіряти комусь одноразові коди, які надходять у банківському додатку або смс.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

У такому разі потрібно встановити мінімальний ліміт для інтернет-оплати або завести картку для оплати в інтернеті та переказувати на неї необхідну суму перед оплатою.

Платіжна система Visa рекомендує підключити смс-банкінг для оперативного контролю операцій, переписати номер картки та телефон "гарячої лінії" центру обслуговування, щоб одразу зателефонувати туди та заблокувати картку.

Друга шахрайська схема складніша і базується на тому, що банки прив'язують рахунки своїх клієнтів до телефонних номерів. Зараз смартфон є цифровим гаманцем, а іноді навіть терміналом з прийому карток. Отже, той, хто встановить контроль за телефонним номером, зможе контролювати і банківські рахунки власника цього номера.

Як уберегти себе від шахрайства

По-перше – захистити банківські рахунки у разі фізичної втрати телефону: встановити додаткові паролі, заборонити відображення повідомлень на заблокованому екрані, налаштувати віддалений доступ до пристрою та знати, як швидко заблокувати сім-карту.

По-друге - захиститися у разі дублювання сім-картки: використовувати непублічний номер для фінансових операцій, перейти на контракт або прив'язати картку до своїх паспортних даних.

Нагадаємо, що " Ощадбанк" не дозволяє українцям зняти з картки важливі виплати.

Раніше ми повідомляли, що українець поскаржився на Monobank через 4 роки довірчих відносин: посеред ночі почали зникати гроші.