В Україні спостерігається стрімке зростання цін на цибулю, яка є одним з найпопулярніших товарів для Українців, адже без неї не обходиться майже жодна страва.

Така ситуація стала причиною зокрема обмеженої пропозиції ріпчастої цибулі на українському ринку. Адже багато господарств змушені призупинити збирання цибулі через дощову погоду, через що на ринку суттєво скоротилася пропозиція цієї продукції, повідомляє "Агротренд".

Наприклад, на сьогодні українські фермери готові відвантажувати цибулю не дешевше за 22-27 грн/кг ($0,60-0,74/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.

Ціни на цибулю, скріншот з відео
Ціни на цибулю, скріншот з відео

Фахівці звертають увагу на те, що активно підвищувати відпускні ціни на цибулю виробникам вдається внаслідок тривання ажіотажного попиту на цю продукцію з боку гуртових компаній, які закуповують її для закладання на зберігання.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Відповідно, як пояснюють аналітики, зростання цін спонукає доволі обмежену пропозицію цибулі в місцевих господарствах. Прогнозують, що урожай цибулі в поточному році буде набагато нижчим, ніж сезоном раніше. Однією з причин є скорочення площ під цією культурою є тимчасова окупація Херсонської області.

На цей момент гуртова ціна на цибулю в Україні вже в середньому у 4,4 раза вища, ніж у другій половині вересня 2021 року. Аналітики переконані, що позитивний ціновий тренд збережеться і надалі. Адже багато фермерів, які не мають власних сховищ, уже встигли розпродати значну частину запасів цибулі. Проте є й ті, що вважають за краще закладати цибулю на зберігання, очікуючи зростання цін.

Вирощування цибулі, кадр з відео
Вирощування цибулі, кадр з відео

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз