Від початку повномасштабного російського вторгнення ціни на продукти в Україні не перестають зростати. І найгірше, що за словами експертів цей ріст продовжуватиметься.

Причиною такої ситуації є інфляція та нестабільна економічна ситуація в країні, спричинена війною. Згідно з недавніми прогнозами окремих фахівців у вересні та жовтні очікується суттєве подешевшання деяких овочів й фруктів. Оскільки на них розпочнеться сезон.

Проте склалося дещо по-іншому, адже, наприклад, буквально за кілька тижнів огірки подорожчали на 50%. Тепер їх середня вартість становить 65 гривень залежно від сорту та торгової мережі.

Ціни на огірки, скріншот з відео
Ціни на огірки, скріншот з відео

Фахівці пояснили причину такого суттєвого здорожчання на цей овоч. За їхніми словами передусім, на здорожчання вплинули погані погодні умови.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Для порівняння, якщо в серпні, кілограм огірків коштував приблизно 37 гривень, то зараз це 60 і вище. Фахівці також зауважують, що сезон завершується і завершується він передчасно. Погода зовсім несприятлива, тому пропозиція огірків обмежена, а ціна зросла.

Актуальні ціни на окремі сорти огірків:

  1. Гладкі огірки подорожчали з 37 гривень до 80 гривень, що більше ніж на 50%.
  2. Колючі огірки коштували 39 гривень, а тепер аж 85 гривень.
  3. Коротко плідний сорт огірків коштував 28 гривень за кіло, а тепер потрібно віддати 72 гривні.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Крім того, у ціні зростають помідори та перець. Підіймається вгору ціна й на популярні овочі, такі як картопля, цибуля, буряк та морква. Все через дощі та неможливість вчасно та нормально зібрати врожай, пояснюють експерти.

З інших категорій продуктів відзначають, зокрема, здорожчання цукру. Якщо в серпні його ціна по магазинах становила приблизно 30 гривень, то зараз це 34-35 грн. Разом з ним дорожчає курятина, її ціна порівняно з минулим місяцем збільшилась десь на 7-8 гривень. Водночас вони відзначають здешевшання гречки.

Набір продуктів. Фото: скрін youtube
Набір продуктів. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз