Експерти поділилися невтішним прогнозом - у найближчі рік-два в Україні спостерігатиметься дефіцит суниці садової (полуниці), а це означає, що на ринку її буде дедалі менше.

Справа в тому, що власники мали оновлювати свої плантації ягід на півдні країни, але через війну з росією це було практично неможливо зробити, а наявність їх в інших областях не компенсує браку врожаю. Про це повідомив Тарас Масловатий, менеджер української компанії "ФруТек" у виданні AgroTimes .

Суниця, фото з вільних джерел
Суниця, фото з вільних джерел

Експерт зазначив, що цього року спостерігалося суттєве скорочення площ нових насаджень суниці садової, яка ще нещодавно була чи не основною ягідною культурою в Україні.

"Значна частина основних виробників суниці садової в Україні сконцентрована на Півдні, на тимчасово окупованій території, а також у суміжних з нею регіонах, де цього року відбувалися і досі продовжуються активні бойові дії – Херсонська, Миколаївська , Одеська, Запорізька, Донецька області", – пояснив Масловатий.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Плантація суниці садової, фото з вільних джерел
Плантація суниці садової, фото з вільних джерел

Через тимчасову окупацію виробники з півдня не змогли фізично завести посадковий матеріал. У цей же час частина виробників із центральних, північних та західних областей України зовсім відмовилися від планів посадки суниці навесні 2022 року, бо не встигли оговтатися з початку війни та зважитися на продовження бізнесу в умовах війни.

На жаль, як підсумував Тарас Масловатий, суниця серед ягідних культур зазнала одні з найбільших втрат через війну.

"Через це в найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди садової суниці, що в свою чергу має призвести до зростання ціни на неї. Швидше за все, нарощування площ під садовою суницею в центральних , західних та північних областях України у 2023 році навряд чи зможе повністю компенсувати дефіцит ягоди з Півдня України", - заявив експерт.

Ягоди, фото: pixabay.com
Ягоди, фото: pixabay.com

Раніше ми писали про те, скільки коштують кавуни та дині в Україні: після херсонських цінників хочеться плакати

Як повідомляв Знай.ua, українцям потрібно готуватися до суворої осені: продукти, пальне чи оренда житла – що найбільше подорожчає

Також портал Знай.ua писав, що інфляція зробила ривок: як змінилися ціни в Україні і що подорожчало найбільше