Православною церквою в цей день вшановується апостол від 70-ти Фаддей і мучениця Васа Алонська.

Обидва походили з сирійського міста Едеси. Інші назви свята: "Фаддєєв день", "Фаддей", "Льняниця", "Василиса".

Раніше наші предки в цей день починали прибирати льон, його використовували, як ліки і в практичних цілях. Тканину з цієї рослини використовували для рушників та постільної білизни, а також для одягу, розшивали вишивкою.

Ще сьогодні потрібно зібрати яблука, але дуже акуратно, щоби не нашкодити дереву. Потім урожай просушують від роси – витирати не можна, лише покласти під навіс. Якщо витерти, то порушиться наліт, який дуже важливий, щоби яблука довше зберігалися. У льох покладіть лише здорові плоди, а якщо трохи зіпсовані, то краще використовувати їх насамперед.

Ціна на яблука, скріншот з відео
Ціна на яблука, скріншот з відео

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Раніше в цей день було прийнято сіяти щавель. Якщо це зробити до жовтня, то врожай ще буде. Можна квасити і солити білокачанну капусту, вона відмінно підійде для таких цілей. Вважається, що якщо зробити це саме на Василиси та Фаддея, то капуста довго зберігатиметься і буде дуже хрусткою.

Якщо потрібно вилікувати садна, синці, шишки чи порізи, то цей день чудово підходить для цього. Бажано, щоб той, хто лікуватиме, був одягнений у лляні речі. Засушіть стебла льону і дайте їх із собою людині, яка збирається у довгий шлях. За повір'ям кароокі люди можуть випадково наврочити світлооких.

У народі є прикмета, що у цей день також не можна слухати чужі поради, вони у будь-якому разі будуть невірними. Дослухайтеся до своєї інтуїції.

Народні прикмети на 3 вересня