В Україні через війну набагато здорожчали харчові продукти в порівнянні з минулим та позаминулим роками, коли на першому місці були енергоносії.

Про це Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів Суспільному в ефірі єдиного телемарафону. Дорошенко також прокоментував можливе коливання цін.

Ринок. Фото: скриншот з відео
Ринок. Фото: скриншот з відео

В липні ми побачили подорожчання, тобто була інфляція. Хоча в попередні роки в деяких бачили дефляцію в країні. В серпні, скоріше за все, ми також побачимо зростання цін, але не таке суттєве, як всі попередні місяці, — сказав Дорошенко.

За його словами, у вересні можливо, більшість фермерських господарств або великих приватних, коли збере врожай, не буде закладати його на зберігання. Мається на увазі овочі, фрукти, яблука. Тому, що ніхто не може зараз сказати, по-перше, яка буде ціна зберігання, коштуватимуть енергоносії для бізнесу, тому, що для населення ціна зафіксована, а для бізнесу ні.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Також, через загрозу постійних обстрілів, "прильотів", багато господарств будуть намагатися продати свої врожаї, навіть по нижчій ціні, ніж є наразі на ринках. Проте таке здешевшання буде тимчасовим, і вже з середини жовтня, та до кінця року знову спостерігатиметься подорожчання.

Голова НБУ попередив, якщо ми не зможемо забезпечити себе власними надходженнями, то доведеться ще більше друкувати коштів, і інфляція до кінця року може додати ще 10% або навіть більше.

Нагадаємо, ми писали, що
Як повідомляв "Знай.ua"
Також "Знай.ua" інформував