У роздрібних мережах протягом кількох останніх місяців ціни на гречку не опускаються нижче за 100 грн/кг.

Проте, як вважають окремі експерти, штучне підвищення значущості цієї крупи зумовив ще і її статус символу виборчої корупції. При мізерному рівні споживання у 2,8 кг на рік на людину гречка набула ступеня важливості, який абсолютно не відповідає її ролі в гарантуванні продовольчої безпеки.

Про це йдеться у матеріалі Mind "Вона цього варта: 10 причин, які пояснюють ціну гречки в 100+ грн". Фахівці відзначають, що вичерпання запасів гречаної крупи було викликане, зокрема, ажіотажним попитом напередодні та в перші дні війни.

Дефіцит гречки, фото: facebook.com/UkrainianAgribusinessClub
Дефіцит гречки, фото: facebook.com/UkrainianAgribusinessClub

Не секрет, що люди масово формували запаси з продуктів тривалого зберігання. І це насамперед були крупи, що призвело до різкого скорочення пропозиції ще до середини сезону. То ж, улюблена крупа українців теж не пасла задніх, коли ціни на товари почали стрімко набирати у ціні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як відзначають експерти, вплив в основному мало штучне підвищення значущості цієї крупи. А рекордні ціни є нічим іншим, як результатом поєднання об'єктивних ринкових факторів, споживчої істерики та надуманої сакральності продукту.

Ціни на гречку, скріншот з відео
Ціни на гречку, скріншот з відео

Нагадаємо, зібрати дитину до школи стало дорожче: у скільки обійдеться вся необхідна канцелярія для учня у 2022

Як повідомляв "Знай.ua", чи буде дефіцит солі в Україні: все вирішать наступні 6 місяців

Також "Знай.ua" писав, приготувати котлети чи запекти курочку стало дорожче: як зросли ціни на м'ясо птиці у серпні