Економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що Нацбанк повинен буде обирати між двома стратегіями щодо курсу долара. А саме обвалювати гривню поступово, щоб пом'якшити шок для населення, або підтримувати її штучно, витрачаючи на це фінансові резерви.

Як пояснює економічний експерт Борис Кушнірук, хоча експорт зерна і стартував, але в помітних кількостях валюта від нього почне надходити не раніше ніж через 3 місяці.

"Але все одно імпорт у нас перевищує експорт, тож попит на долари будуть вищими за пропозицію, а значить і курс долара зростатиме", — заявив експерт. Борис Кушнірук

Курс валют, фото: Знай.ua
Курс валют, фото: Знай.ua

На сьогодні це основна тенденція на валютному ринку, вважає фахівець. З цієї причини НБУ має лише дві стратегії:

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще
  1. Девальвувати гривню, поступово збільшуючи курс долара;
  2. Намагатися утримувати курс долара максимально близько до фіксованого 36,56 грн за долар, здійснюючи валютні інтервенції з фінансових резервів НБУ на міжбанківський ринок.

Обмінник, фото: Знай.uа
Обмінник, фото: Знай.uа

Борис Кушнірук вважає, що найбільш імовірно, що НБУ піде саме другим шляхом. Це повинно допомогти, якщо і не втримати курс долара, то принаймні зробити падіння гривні плавнішим.

Але тут є один нюанс, на який вказує фахівець. При таких діях Нацбанк не зможе впливати на курс готівкового долара, який зростатиме, ймовірно, стрибкоподібно. При цьому також зростання курсу цього тижня частково компенсуватиметься падінням наступного.

Курс валют, фото - фокус
Курс валют, фото - фокус

Нагадаємо, молочні продукти стають все дорожчими: за якою ціною зараз продають масло, молоко, сир і кефір

Як повідомляв "Знай.ua", чи буде дефіцит солі в Україні: все вирішать наступні 6 місяців

Також "Знай.ua" писав, приготувати котлети чи запекти курочку стало дорожче: як зросли ціни на м'ясо птиці у серпні