У перші дні серпня виноградні кущі в умовах Південного Степу перебувають у фазах росту та достигання ягід залежно від біологічних особливостей сортів. Однак цьогоріч ситуація з дозріванням врожаю виявилося доволі складною.

Як розповіли фахівці "Інституту виноградарства і виноробства імені В.Є.Таїрова", липень на Півдні України відзначався переважно жаркою, місцями зі зливовими дощами, погодою.

За даними спостережень кількість опадів на території селекційних ділянок інституту склала 10 мм або 19% від норми. Як пояснюють фахівці, посушливі умови вегетації сприяють передчасному завершенню росту пагонів та початку стадії їх визрівання.

Скрін, відео YouTube виноград
Скрін, відео YouTube виноград

"Спостерігається нерівномірність розвитку ягід, що може знизити середню масу грона. Надалі за умов відсутності ефективних опадів це призведе до значного зменшення врожайності насаджень у культурі без зрошення", — пояснили фахівці.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Щоб врятувати цьогорічний врожай, фахівці дали деякі поради виноградарям. Вони рекомендують на виноградних насадженнях мінімізувати роботи з розпушування ґрунту. Культивації проводити на глибину не більше 6–8 см.

А на виноградниках плідного віку, на яких відсутні ознаки пошкодження листків хворобами, в першій декаді серпня експерти радять провести карбування пагонів. Виняток становлять слаборослі сорти, молоді неплодоносні або уражені грибними хворобами кущі.

Вирощування винограду, скріншот: YouTube
Вирощування винограду, скріншот: YouTube

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на курятину і свинину: скільки коштуватиме м'ясо на початку серпня

Як повідомляв "Знай.ua", українців планують обкласти новим податком: міністр фінансів пояснив, кого це стосується

Також "Знай.ua" писав, роботодавці зможуть звільняти працівників під час війни ще з однієї причини: Мінекономіки надало дозвіл