Олександр Купний-атомник з величезним стажем, який присвятив ЧАЕС 20 років свого життя. Про те, як він потрапив в Зону відчуження після аварії, і про своє життя він розповів проекту «(Не)маленька людина».

Більше тридцяти років Олександр працював у сфері атомної енергетики. У 1986 році, коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС, він збирався виїхати туди на роботу, але його вагітна дружина не пустила його в зону підвищеної радіації. Вона дуже боялася втратити чоловіка, берегла його життя і здоров'я.

35-та річниця катастрофи на ЧАЕС, скріншот: Youtube
35-та річниця катастрофи на ЧАЕС, скріншот: Youtube

"Приїхав товариш з ЧАЕС, каже, Саня, давай. У нас там людей не вистачає... дозиметристи "горіли" першими, їх не вистачало... Дружина приперла животом до стінки, сказала, що нікуди не поїдеш... сльози, і я не поїхав тоді», - ділиться чоловік.

Мрія Олександра потрапити в Чорнобиль виповнилася через два роки, в 1988 році. Він пропрацював на ЧАЕС цілий 21 рік, понад 10 з яких - на аварійному четвертому енергоблоці.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

35-та річниця катастрофи на ЧАЕС, скріншот: Youtube
35-та річниця катастрофи на ЧАЕС, скріншот: Youtube

"Я вибрав спеціальність з шкідливістю. Ти знаєш, що це таке, чого очікувати і як мінімізувати наслідки ... Твоя доза залишиться з тобою ... перший час над ЧАЕС пахло озоном.... коли ми зайшли в машинний зал, там валялося розбите освинцьоване скло, і в темряві, коли ти його ворушиш ногами, летіли блискавки», - ділиться Олександр.

В останній робочий день на Чорнобильській АЕС Олександр вирішив попрощатися з об'єктом "Укриття", "саркофагом", якому присвятив довгі роки роботи. Для Олександра все в Чорнобилі "має душу".

У мережі його знають, як «людину Чорнобиля», він створив свій ютуб-канал "Кава зі смаком Чорнобиля ". Він один з тих, хто зібрав найбільшу кількість інформації по темі Чорнобильської аварії.

"Героїчна Професія, героїчна людина. Не кожен готовий ризикувати здоров'ям, навіть за квартиру і зарплату", "Сімейний підряд, батько і син. Зразок порядності і професіоналізму. Олександр робить дуже велику роботу зі збору інформації по ЧАЕС. На його каналі ексклюзивні інтерв'ю та відео від учасників Чорнобильської аварії, ліквідаторів, експлуатаційного персоналу і тд. Унікальна інформація там зібрана", - захоплюються в коментарях глядачі.

Нагадаємо, помер директор Чорнобильської АЕС Віктор Брюханов, якого судили за вибух на станції.

Як повідомляв портал "Знай.ua", одиноким українцям накинуть 50 гривень до пенсії -" на памперси". Пенсіонерам в Україні докинуть грошей до виплат, на два буханки хліба

Також " Знай.ua " писав, українці платять за холодну воду за тарифом гарячої, моячись в тазиках"Така х * йня щодня". Українці скаржаться на постачання гарячої води