Вже досить скоро почнеться пора осінньої висадки дерев. Чи потрібен дозвіл, щоб посадити дерево в Києві, та які поради щодо цього існують?

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, дозвіл на висадку дерев у Києві справді потрібен. Його необхідно отримати, щоб не пошкодити електричні та інші мережі, копаючи ями під саджанці, а також щоб узгодити свої плани з офіційними планами благоустрою міста.

“Перш ніж саджати дерево або кущ біля будинку, потрібно запитати дозволу балансоутримувача земельної ділянки чи органу місцевого самоврядування – районної державної адміністрації“,– зазначив Яловий.

Він додав, що заявку треба подавати у письмовій формі, де вказувати конкретну локацію (її точну адресу + фото) або ж просити надати вільні локації для висадки дерев. Також ви можете приєднатися до планової висадки дерев "Київзеленбудом" як волонтер.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами Ялового, слід пам'ятати, що озеленення в Києві здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України. Існують вимоги щодо висадки дерев і чагарників. Наприклад, відстань від стін житлових будинків до дерев повинна бути не менше 5 метрів, до чагарників – не менше 1,5 метра. Висота кущів – не повинна перевищувати нижній край вікна першого поверху.

"Роботи по озелененню можна виконувати після того, як проведеться очищення території від сміттєвих та будівельних відходів. Без відповідного дозволу заборонено вирубувати дерева, які вже ростуть на території. При підборі видів дерев для посадки не рекомендується висаджувати жіночі види шовковиці, тополі та інших дерев і кущів, які можуть засмічувати територію чи повітря", – розповів Костянтин Яловий.

Як підсумував Яловий, більш детальну інформацію можна отримати, звернувшись до підприємства "Київзеленбуд" або до Центру альтернативного озеленення Києва. Останній також надає безкоштовно або за невелику плату саджанці дерев, які рекомендовано вирощувати в столиці.