Серпень - сезон продажу баштанних культур, тобто кавунів і динь в першу чергу. На жаль, це також сезон масових отруєнь кавунами, оскільки багато недобросовісних фермерів активно використовують при вирощуванні баштанних нітрати - а потім продають їх, абсолютно не турбуючись про здоров'я українців.

Про те, як не отруїтися динею або кавуном, розповіли у Держпродспоживслужбі.

Відомство зазначає, що достатньо дотримуватися набору певних правил:

  1. Не купувати баштанні на стихійних ринках, оскільки там вони не проходять експертизу і в них може бути який завгодно вміст нітратів аж до смертельного;

    Популярні новини зараз
    Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
    Показати ще
  2. не купувати кавуни або дині, які були розрізані надвоє, накриті плівкою і полежали на сонці - плівка і сонячне світло провокують паровий ефект, що підвищує рівень нітратів;

  3. не купувати пошкоджені баштанні - в таких пошкоджених плодах дуже швидко розмножуються бактерії;

  4. не купувати м'який плід - його м'якість означає, що там вже щосили йде процес бродіння і довго цей плід не пролежить.

  5. обирати кавун за кольором його хвостика. Якщо хвостик зелений - кавун зрізали недавно. З динями, правда, такий же спосіб не спрацює.

Також в Держпродспоживслужбі радять ретельно мити кавуни і дині перед вживанням і не доїдати до шкірки - в ній найбільше нітратів. Зберігати їх можна не більше ніж добу, обов'язково - в холодильнику.

І якщо, попри всі поради, все ж вийшло зловити отруєння - у відомстві радять не тягнути та не займатися самолікуванням, а негайно викликати медиків.

Нагадаємо, ми писали про кричущий випадок: у Волинській області чоловік не міг змиритися з тим, що його дружина зібралася поїхати на заробітки закордон. І щоб зупинити її, він не придумав нічого кращого, як випити отруту для жуків.

Також ми розповідали про те, як не отруїтися зібраними в лісі або купленими грибами.