Не так давно в Чорнобильському заповіднику випадково виявили неймовірне озеро, яке вже прозвали "око Полісся".

Про це стало відомо завдяки новій публікації Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника в соціальній мережі Фейсбук.

Так, з'явилося більше інформації про дивовижне озеро. Виявилося, що ставок розташований посеред колишнього села Жовтневе, відселеного після аварії на ЧАЕС.

фото: Денис Вишневський / Facebook: Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник
фото: Денис Вишневський / Facebook: Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

До 1925 року цей населений пункт носив назву - Святоцький. Цей хутір Полісся, який згодом став селом, відомий з 1415 року. Але після катастрофи на Чорнобильській АЕС, село буквально зникає із землі предків. А озеро все стоїть.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як стверджують вчені, водойма має не природне, а штучне походження.

"Типова Поліська копанка для господарських потреб, яка, до речі, існувала на цьому місці вже, як мінімум, в 19-му столітті (вона позначена на картах того часу). На топографічній карті радянських часів (на фото) добре видно, як озеро з трьох сторін оточують вулиці Жовтневого, а з двох сторін водойми входять-виходять канали", - йдеться в повідомленні заповідника.

Якщо вірити карті, то в доаварійні часи форма озера була більше схожа на коротку краплю, ніж на око. Але за останні десятиліття, залишившись без штучної регуляції, водойма обміліла, прийняла круглу форму.

Нагадаємо, раніше Живе під землею і відкидає хвіст: на території Чорнобиля мешкає "фальшива змія"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Біля Чорнобиля помітили рогатого красеня, що гуляє серед трави та дерев: "родич оленя"

Також «Знай.иа " писав, що У Чорнобилі Легендарні коні Пржевальського дали потомство: ось вона-свобода в чистому вигляді