Завтра в Україні відзначатимуть Міжнародний день Дніпра. Це неофіційне свято було запроваджене, щоб привернути увагу до екологічних проблем головної річки України.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначив, що Дніпро – одна з найбільших річок Європи та основна водна артерія України, що забезпечує водою 70% населення України. Довжина річки – 2201 кілометр, а площа басейну – 504 тисячі квадратних кілометрів. В межах України – 1121 кілометр та 296 тисяч км2. Річка бере початок на висоті 252 метрів над рівнем моря на Валдайській височині у Смоленській області Росії.

Також, за словами Ялового, у межах басейну р. Дніпро виділяють 197 природоохоронних об’єктів. Серед них 20 національних природних та регіональних ландшафтних парків, 110 заказників загальнодержавного та місцевого значення, 6 природних заповідників, 22 природні пам’ятки, 9 водно-болотних угідь.

Костянтин Яловий також навів кілька фактів про екологічні проблеми Дніпра:

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
  • У 2021 році за підтримки ЄС було проведене перше масштабне дослідження якості води у басейні Дніпра. За результатами скринінгу було виявлено надмірні концентрації пестицидів, фармацевтичних препаратів та важких металів.
  • Мешканці Києва щодня споживають 663 мільйонів літрів питної води. Це майже вдвічі більше ніж об’єм води найбільшого карпатського озера Синевир. Приблизно 30% цього об’єму – вода з Дніпра.
  • Скиди промислових стічних вод та комунально-побутових стоків через міську каналізаційну систему є двома основними факторами забруднення поверхневих вод у межах столиці. Лише офіційно протягом року місто скидає у Дніпро понад 720 мільйонів кубометрів стічних вод. 40% з них не проходять належного очищення та завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу.
  • 1588 із 6976 промислових підприємств Києва, здійснюють скиди в Дніпро зі значним перевищенням рівня допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

"Можна сказати, що на сьогодні Дніпро є найбільшим природним багатством України. 80% усіх водних ресурсів України - це Дніпро. Тому важливо дбати про його збереження та відновлення як на національному, так і на місцевому рівнях", - наголосив Костянтин Яловий.