Про це написав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, минулого тижня фонд Stop Ecocide повідомив про завершення 6-місячної спільної роботи 12 найавторитетніших експертів з кримінального та екологічного права.

Вони представили визначення "екоциду", як 5-го з найтяжчих міжнародних злочинів. Юристи запропонували світовій спільноті визначати екоцид, як "незаконні або необґрунтовані дії, вчинені з усвідомленням, що існує суттєва ймовірність спричинення такими діями серйозної та масштабної або довготривалої шкоди довкіллю".

"Експерти розповіли, що спеціально не згадують у формулюванні про глобальне потепління чи зміну клімату, щоб уряди країн та корпорації швидше погодилися на визнання екоциду злочином", - додав Яловий.

Він пояснив, що створення юридичного визначення екоциду дасть можливість Міжнародному кримінальному суду розслідувати найбільш кричущі злочини екологічного характеру.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Для світового права це знаковий історичний прецедент. Поясню чому. Зараз, згідно з Римським Статутом, Міжнародний кримінальний суд може розглядати питання, пов'язані з чотирма категоріями злочинів: геноцид, військові злочини, злочини проти людяності й злочини агресії. Усі вони стосуються виключно добробуту людей. Екоцид завдає шкоди не тільки людству, але й навколишньому середовищу. Його визнання, як 5-го найтяжчого злочину, пропонує новий, не людиноцентричний підхід, і ставить довкілля у центрі міжнародного права", - зазначив Костянтин Яловий.

Як нагадав Костянтин Яловий, сьогодні не існує правової основи для боротьби з екоцидом на міжнародному рівні. Відповідно немає механізму притягнення до відповідальності корпоративних і державних осіб, які приймають злочинні для довкілля рішення, що спричинили розливи нафти, зникнення лісів, забруднення світового океану тощо. Включення екоциду в міжнародне право дозволить судове переслідування екологічних злочинців.