В Україні з 2022 року буде заборонене розповсюдження пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування, розказав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Тепер, за його словами, українським споживачам доведеться згадати про екологічніші альтернативи пакетам. Наприклад, про багаторазові сумки з тканини. Заміною одноразовим пакетам можуть також бути щільні багаторазові пакети, паперові пакети, пакети з певним вмістом матеріалів рослинного походження (так звані біорозкладні пакети, які, як правило, виготовляють з крохмалю або целюлози).

Як зазначив Яловий, пластикові пакети забороняють у багатьох країнах світу. Причому в різних країнах використовують різний підхід: повна заборона пластикових пакетів діє в понад 30 країнах, інші - ввели часткову заборону або додатковий податок на розповсюдження.

"Навіщо ці заборони? Зараз у світі щорічно виготовляють 400 мільйонів тонн пластику, 36% з якого припадає на одноразове пакування. Якщо люди продовжуватимуть користуватися пластиком з такою ж швидкістю, то до 2050 року на звалищах утвориться 12 мільярдів тонн пластикового сміття, а вся індустрія з виробництва пластику поглинатиме 20% видобутку нафти", - наводить статистику автор.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Костянтин Яловий нагадав, наскільки шкідливими є пластикові відходи. Пакети у природі розкладаються до тисячі років, утворюючи небезпечні речовини, які потрапляють у ґрунт та воду. Вони забруднюють моря й океани. Їх накопичення у деяких регіонах спричиняє повені, вбиває місцевих тварин, сприяє поширенню небезпечних хвороб, перешкоджає потраплянню дощової води у ґрунт, зменшує врожайність.

"З огляду на все це, підтримую заборону поширення одноразових пластикових пакетів в Україні та закликаю усіх зменшувати їх використання!", - наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.