У Київській області помер ветеран УПА, Керівник Білоцерківської Станиці братства ОУН-УПА ім. Василя якуб'яка Київського крайового братства ОУН-УПА Теодор Дячун.

Про скорботну новину написав екссекретар Білоцерківської міськради Вадим Кошель у Facebook.

Як заявив Вадим Кошель, Теодор Дячун помер на 95 - му році життя в місті Біла Церква в результаті важкого захворювання. Екссекретар міськради зазначив, що ветеран УПА був легендарним бійцем і почесним громадянином Білої Церкви.

Як написало видання" Історична правда", Теодор Дячун народився 20 березня 1927 року в селі Стегниківці, що на Тернопільщині. З 14 років він відправився в підпілля після того, як побачив 1,2 тисячі трупів ув'язнених Тернопільської в'язниці, розстріляних НКВС. Серед загиблих було двоє його дядьків-Гнат та Іван. Півроку Теодор проходив юнацьке навчання ОУН-УПА.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

З 1943 року Теодор Дячун став постійним бійцем УПА – його відправили очолювати групу з видобутку патронів і провіанту.

У 1949 героя заарештували і засудили до розстрілу, проте незабаром рішення змінилося – Теодора засудили до 25 років ув'язнення і в 1950 році вислали на каторгу в Казахстан. Між арештом і засланням він побував на допиті в КДБ, де йому зламали пальці і ребра.

Теодор Дячун / фото: Час змін інфо
Теодор Дячун / фото: Час змін інфо

Коли Сталін помер, Теодора Дячуна звільнили. Довгий час він працював на шахті в Джезказгані, постійно відзначаючись у відділенні міліції. У 1980-х роках переїхав до Білої Церкви, де почав активну громадську діяльність.

31 Серпня 2017 року Білоцерківська міська рада визнала Теодора Дячуна почесним громадянином Білої Церкви.

Під час Революції Гідності Теодор Григорович регулярно чергував на Майдані. Неодноразово їздив на Донбас підтримати воїнів батальйону"Київська Русь".

Нагадаємо, що брати-близнюки взяли в руки зброю заради України і стали грозою окупантів:"Козаки на одну особу".

Як повідомляв портал Знай.uа, ветеран Другої світової, який втратив онука на Донбасі, відсвяткував 103 день народження.

Також Знай.uа писав про історію жінок, які воювали на фронті разом з чоловіками, і стали ненависницями