Про це на прес-конференції розповіли автори Екологічної стратегії розвитку Києва до 2030 року.

За рік Київ виробляє 689 тисяч тонн побутових відходів. Це – 69% від загальної кількості столичного сміття. Переважна його частина – потрапляє на сміттєзвалища Київської області, де розкладається і забруднює токсичними речовинами атмосферу, ґрунти, поверхневі та підземні води, створюючи загрозу виникнення надзвичайних ситуацій.

"Ще у 2019 році кількість сміття на київських полігонах складала 12 мільйонів 780 тисяч тонн. Щоб зрозуміти скільки це, спробуйте уявити товарний потяг довжиною в 120 тисяч вагонів. Щороку кількість сміття ,яку продукує столиця збільшується", - зазначив засновник проекту Екостратегії Костянтин Яловий.

За його словами, для європейських міст є нормою переробляти до 60% твердих побутових відходів, в той час як Київ перероблює лише 10%.

Як пояснюють автори Екологічної стратегії Києва, значні обсяги накопичених промислових і твердих побутових відходів, динаміка до їх збільшення і водночас відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання їх утворенню, ресайклінг, відновлення та видалення, поглиблюють екологічну кризу і гальмують економічний розвиток міста.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

"Ця проблема існує уже багато років, і чимдалі, тим гіршою стає ситуація. Єдине що допоможе її вирішити - змінити саму концепцію управління відходами. Тобто перейти від захоронення сміття до запобігання, зменшення утворення відходів, сортування, переробки та подальшого використання відходів у якості матеріальних і енергетичних ресурсів. Екологічна стратегія Києва пропонує міській владі розроблений комплексний план дій, необхідних для такої серйозної реформи", - підкреслив ініціатор проекту.