Сьогодні, 19 березня, одна із найвідоміших постатей в сучасній українській літературі, поетеса та віднедавна письменниця Ліна Костенко, святкує свій 91-й День народження. Разом із нею цю знаменну дату відзначає і вся Україна.

Ліна Василівна не лише зуміла стати живим класиком, але й заново закохувати в себе все нові й нові покоління українців. Її цитують, нею захоплюються, на неї рівняються – так говорити сувору правду, як Костенко, не вміє, мабуть, більше ніхто в нашому публічному просторі. Разом із тим навіть мовчання Ліни Василівни може бути виразнішим, ніж тисячі слів.

Як все починалося

Ліна Костенко народилася у вчительській сім’ї 19 березня 1930 року в містечку Ржищів на Київщині. Через шість років родина переїхала до столиці.

Ще в шкільні часи дівчинка захопилася поезією, її перші вірші побачили світ у 16 років.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Вищу освіту Костенко здобувала у Київському педагогічному інституті та в Московському літературному інституті імені О. М. Горького.

Після закінчення навчання Ліна видала свою дебютну поетичну збірку «Проміння землі», за нею посипалися наступні, які майже одразу отримали прихильність широкої публіки.

Мовчання і повернення

Однак у 1962 році цензурою була заборонена до друку збірка «Зоряний інтеграл». Це спровокувало творче мовчання поетеси, яке вона перервала лише через 15 років, весь цей час пишучи «в шухляду». Так народилися знакові твори Ліни Костенко - «Берестечко» і «Маруся Чурай». За останній їй навіть присудили Державну премію імені Тараса Шевченка.

Наступна творча пауза почалася в 1999 році та тривала понад 10 років. У цей час Ліна Костенко відмовилася прийняти звання Героя України.

У 2010 році літераторка знову розбурхала український соціум, яскраво повернувшись із першим прозовим твором - «Записками українського самашедшого».

Про кохання

Своє особисте життя письменниця не афішує, лише інколи про нього можна здогадуватися через її вірші. Із першим чоловіком, поляком Єжи-Яном Пахльовським, вони не зійшлися характерами і швидко розлучилися. У них залишилася спільна дочка.

Другий чоловік, директор кіностудії імені Довженка Василь Цвіркунов, прожив із Ліною Василівною чверть століття, у них народився син.

Говорили про роман поетеси із письменником і перекладачем Аркадієм Добровольським, про захоплення нею Василя Симоненка, проте подробиць ніхто не знає.

Нагадаємо, Ліна Костенко приголомшила резонансною заявою: "Я випишуся з українців"

Як повідомляв "Знай.ua", Ліна Костенко "зігріває" українські серця в ці важкі часи: взаємність дуже важлива

Знай.ua писав, Тернопільська Дюймовочка з великим серцем закохала в себе Україну: майбутня Ліна Костенко