Проблема знищення лісів щороку стає все більш глобальною – до незаконної вирубки і масових пожарів, що цього року охопили одразу декілька регіонів України, додаються і новорічні свята. Один з рейдів місцями продажу новорічних красунь-ялинок відбувся сьогодні, 23 грудня. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Виявлено кілька сотень "зелених красунь" – штрафи на тисячі гривень

Огляд точок продажу святкових дерев відбувся в ході природоохоронної акція Держекоінспекції "Новорічна ялинка – 2021".

"Порушення правил збуту дерев фіксуються інспекторами майже щодня в усіх областях України. Це – відсутність товарних накладних, бирки на ялинці або ж ідентифікаційного номеру в системі Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру. Сьогодні мав змогу особисто виявити один із випадків порушення законодавства щодо торгівлі ялинками", - зазначає голова Державна екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Під час "полювання" на нелегальні дерева було виявлено факти продажу кількох сотень дерев без бирки – на масштабну партію вдалося натрапити на столичному ринку по вулиці Солом'янська, 33.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

Ялинки, рейд - фото з Фейсбук
Ялинки, рейд - фото з Фейсбук

Як підкреслив голова ДЕІ, товарно-транспортну накладну продавець надав лише на сосни, але ж разом з ними реалізувались і ялини.

"На підприємця було оформлено протокол про адміністративне порушення за статтею 88-1 КУпАП і тепер він зобов'язаний сплатити штраф. Було викликано правоохоронців, які займуться розслідуванням цього порушення. Також планується проведення перевірки фермерського господарства у Ковелі, в якому, начебто, ці дерева були вирощені. Може виявитись, що рубка проводилась без лісорубного квитка або іншим незаконним способом", - відзначає Андрій Мальований.

Що ж до покарань, то за самовільну рубку, безконтрольне перевезення та реалізацію ялинок передбачається штраф від 510 до 3655 грн.

Ялинки, рейд - фото з Фейсбук
Ялинки, рейд - фото з Фейсбук

Як перевірити на легальність?

Перевірити святкове дерево на легальність можна одразу в процесі вибору зеленої красуні.

Ялинки, рейд - фото з Фейсбук
Ялинки, рейд - фото з Фейсбук

Дізнатися про походження можна на кількох онлайн-ресурсах "Лісогосподарського Інноваційно-Аналітичного Центру":

  • open.ukrforest.com

У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

  • yalynka.info

Перевірити можна на офіційному сайті та у розробленому програмному забезпеченні для Android, який можна безкоштовно встановити з Google Play Market.

При виявленні точок продажу ялинок чи сосен без бирок (або підробленими), можна звернутися на гарячу лінію Державної екологічної інспекції України (044) 521-20-38, Урядову гарячу лінію 1545 або залишити електронне звернення на офіційному сайті ДЕІ dei.gov.ua.