Новий опалювальний сезон готує українцям неприємний сюрприз у платіжках - ціна на опалення різко зросте. Однак у громадян завжди є можливість заощадити на теплі.

Старий житловий фонд в Україні не пристосований до економії теплоносіїв. Панельні будинки радянської споруди втрачають близько 40-60% тепла, а це означає великі суми в платіжках.

Через борги за опалення, які населення накопичило за минулий сезон, у багатьох населених пунктах тепло можуть подати із затримкою, а можуть і взагалі не дати. Наприклад, в Івано-Франківській області борги перед "Нафтогазом" становлять 82%, у Кіровоградській – 81%, у Дніпропетровській – 71%.

За словами директора Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, ціни на газ у жовтні прогнозувати важко, але саме від них залежатиме вартість тепла. На думку аналітиків, подорожчання складе близько 15%.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

Щоб заощадити, можна спробувати оформити субсидію на період опалювального сезону. Рішення про її нарахування приймуть, виходячи з рівня доходів сім'ї.

Крім того, можна зберегти гроші, утепливши житло і витрачаючи менше енергії на його опалення. Основне тепло з будинку йде трьома шляхами: через двері і вікна, через дах і через зовнішні стіни. Саме їх і потрібно утеплювати в першу чергу. Якісне утеплення зберігає до 50% тепла в будинку.

Установка системи індивідуального теплового пункту з автоматичним погодним регулюванням скоротить суму в платіжках на 25-50%.

Нагадавши, субсидію можуть порахувати неправильно, що потрібно зробити

Як повідомляв портал Знай.uа, субсидія в умовах карантину: повна інструкція отримання

Також Знай.uа писав, нові тарифи, борги і скорочені субсидії, що станеться з платіжками восени.