Під час підготовки до своїх лекцій в рамках курсу «Вступ до університетських студій» знайшов цікавий лист Миколи Гоголя до першого ректора нашого університету Михайла Максимовича.

Нагадаю, що я як автор книжки «український романтик Микола Гоголь», описував історію про те, як Микола Гоголь прагнув стати викладачем Київського Університету в 1834 році. Натомість, переглядаючи листи Гоголя до Максимовича, не звернув увагу на ще одну мрію відомого письменника - купити дім та оселитися у Києві.

«Я тебя попрошу, пожалуйста, разведай, есть ли в Киеве продающиеся места для дома, если можна, с садиком и, если можно, где-нибудь на горе, чтобы хоть кусочек Днепра был виден из него, и если найдётся, то уведоми меня; я не замедлю выслать тебе деньги. Хорошо бы, если бы наши жилища были вместе. Пожалуйста, напиши мне обстоятельнее о Киеве».

14 серпня 1834 року.

Чому Гоголь не став викладати в Київському Університеті й не поселився у Києві дізнаються мої студенти й ті, хто прочитає «український романтик Микола Гоголь».

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

А про київську мрію Гоголя нагадаю ще одним знаменитим висловом письменника:

«Туда! Туда! В Киев! В древний, прекрасный Киев! Он наш, он не ихний…».