У клінічній лікарні "Феофанія" лікарі провели унікальну операцію, видаливши у пацієнтки 4,5-кілограмову пухлину в легенях. Про подробиці медичного подвигу розповідає прес-служба офісу Президента в Facebook.

Читайте Знай в Google News!

Видалення пухлини подібних розмірів з розташуванням на легенях – вкрай складна операція, яка вимагає чимало грошей і три дюжини досвідчених фахівців. В цілому, вартість однієї такої операції становить близько 1 мільйона гривень. Однак, завдяки Наказу президента про доступність медичної допомоги для громадян у лікарні "Феофанія", операція для пацієнтки з Хмельницької області виявилася безкоштовною.

66-річна Тетяна Вигонська дізналася про своє захворювання ще три роки тому. Але, через відсутність грошей, вона не зверталася за медичною допомогою. У травні жінка відчула сильну задишку і слабкість, тому була змушена звернутися до лікарів. Їй діагностували солітарну фіброзну пухлину правого гемотораксу. Пухлина була настільки величезною, що зрослася, затиснула жінці праву легеню і тиснула на ліву легеню і серце.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Лікарі повідомили, що якщо жінка не погодитися на операцію, то їй залишилося жити від двох тижнів до двох місяців, після чого вона задихнеться. Її направили до Києва в клінічну лікарню "Феофанія". Після здачі необхідних аналізів і дообстеження, лікарі приступили до операції. Вона тривала близько 12 годин за участю понад 30 фахівців.

"Складність операції полягає в тому, що, по-перше, важкий соматичний загальний стан пацієнтки – локалізація пухлини непроста, є небезпека великої крововтрати, пошкодження легень та зупинки серця. По-друге, технічно складно. Мають бути одночасно зібрані відповідні спеціалісти та необхідне обладнання", - пояснив головний лікар "Феофанії" Ігор Семенів.

Фахівці не давали жодних прогнозів Тетяні Вигонській. Майже тиждень після операції стан жінки був важкий – п’ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Нині пацієнтка самостійно дихає та вже виходила надвір. Весь цей час поряд з Тетяною Вигонською був її чоловік Валентин. Подружжя щиро дякує всім лікарям і небайдужим, які допомагали фінансово. Навіть односельці родини Вигонських приїжджали до Києва, щоб здати донорську кров.
Досвідом такої операції українські лікарі планують поділитися на засіданні Європейської асоціації анестезіологів. І на цьому фахівці не зупинятимуться.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що ужгородський лікар-акушер-гінеколог Олександр мов та клініка "Астрамед" проводять 4 безкоштовні операції та консультації щомісяця.

Як повідомляв портал Знай.иа, 5-річний українець з черепно-мозковою травмою потребує допомоги.

Також Знай.иа писав, що у Миколаївській області лікарі змусили жінку забрати в мішку ампутовані ноги чоловіка.