Багато українців потрапляли в ситуацію, коли колектори обривають телефон, в "чорному" списку опиняються десятки номерів, але людина на тому кінці дроту неймовірно наполеглива, і продовжує дзвонити з нових. Рішення розкрили в НБУ.

У Нацбанку пояснили, що колекторська контора не має права вимагати повернення боргу в примусовому порядку. Людину можуть лише інформувати про заборгованість. Стягнути гроші примусово має право тільки Державна виконавча служба і приватні виконавці.

При оформленні кредиту зазвичай банки просять вказати ім'я та телефон поручителя. Найчастіше клієнт залишає дані батьків, чоловіка чи жінки, або близьких друзів. Але буває, що позичальник залишає номер випадкового знайомого, з яким може місяцями (а то й роками) не підтримувати зв'язок. Якщо такий знайомий - це ви, турбуватися нема про що.

Оскільки ніхто документів про поруку не підписував, інформація на достовірність не перевірялася. Це означає, що ви ніяк не підтверджували, що згодні поручитися за позичальника. Адреса та номер телефону - конфідеціальні дані, обробляти які фінустанова не має права.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Якщо колектори дошкуляють вас дзвінками через чужий кредит, не реагують на пояснення ситуації і продовжують дзвонити, ви маєте право звернутися до правоохоронних органів.

З 1 червня 2020 НБУ взяв під контроль колекторські компанії. За ці місяці зі скаргами звернулося вже 535 осіб.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як позбутися від настирливих колекторів і не платити чужий кредит, Поради адвоката.

Як повідомляв Знай. ua, НБУ візьметься за колекторів, які санкції застосують проти вибивачів боргів.

Також Знай. ua писав, що Кличко пообіцяв киянам зарплату в 23 тисячі перед виборами.