В Україні можуть зрости ціни на гречану крупу. Про це розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий в інтерв'ю для видання "Газета".

Насамперед Сергій Громовий підкреслив, що скачки цін на гречку відбуваються досить часто. Перш за все це пов'язано зі зменшенням посівних площ для цієї крупи.

Читайте Знай в Google News!

"В Україні за останні 20 років у 10 разів зменшилися посівні площі під культурою. Їх продовжують скорочувати щороку. Тому відбулося зменшення виробництва гречки."- сказав Сергій Громовий.

Він зазначив, що гречка — це нішева культура і багато агрохолдингів відмовляються від її виготовлення, оскільки через стрибки ціни дуже складно спрогнозувати прибуток.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Посіви гречки, кадр з репортажу ТСН: YouTube

За словами Громового, за останні три роки в Україні зросла кількість гречки російського виробництва.

"У Росії собівартість гречки була низькою, тому місцеві виробники поступово захоплювали наш ринок. Фактично цілеспрямовано вбивали цю галузь в Україні. Це один з елементів гібридної війни РФ з Україною."- додав Сергій Громовий.

Разом з тим він підкреслив, що через обмеження на імпорт гречки на початку пандемії, перехідні запаси російської крупи на території України закінчилися, що збільшило ціну продукту на внутрішньому ринку.

Гречка, кадр з репортажу ТСН: YouTube

Також Громовий зазначив, що російська гречка не завжди відповідає стандартам, а українська навпаки — завжди хорошої якості, тому і коштує дорожче.

"Треба орієнтуватися на торгові марки, які продають гречку вітчизняного виробництва. Перш за все, це "Сквирянка", "Білоцерківський хлібопродукт". - сказав експерт.

Він додав, що в період з січня по липень 2020 року, серед продуктів, які подорожчали була і гречка. Ціна на крупу зросла на 33,7% і ціна за один кілограм склала 37,2 гривні. У той же час, в січні 2019 року ця ж крупа продавалася за ціною 16,3 гривні за кілограм.

"Протягом року і до початку 2020-го крупа поступово дорожчала. Стрімко ціна зросла в березні-після введення карантину через поширення коронавірусу"- підкреслив Громовий.

Гречка, кадр з репортажу ТСН: YouTube

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що українці восени зіткнуться з перерахунком пенсій, подорожчанням долара і оренди

Як повідомляв портал "Знай.uа", дніпрянці впарили огидну "вкусняшку" з жуком

Також, "Знай.uа" писав, що цінники на українські огірки злетіли до небес