Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко спеціально довів банк "Аркада" до колапсу, залишивши без житла і вкладених грошей 13 тис. інвесторів. Таку думку висловив політичний експерт Ростислав Балабан.

"В історії банку "Аркада" фактично поставлена жирна крапка. Нацбанк визнав установу неплатоспроможною і ввів туди тимчасову адміністрацію. А Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив відкритий конкурс на виведення "Аркади" з ринку. Але мало хто зрозумів, що падіння "Аркади" було зовсім не випадковим, і не збігом несприятливих обставин. Це була прицільна атака - довів до колапсу фінустанову ніхто інший, як мер Києва Віталій Кличко. І щоб збанкротити "Аркаду" у нього були свої причини", - зазначив Балабан.

За його словами вся справа - в конкуренції, яку "Аркада" складала проектам напарника Кличка - "смотрящего" по Києву Дениса Комарницького.

"Справа в тому, що пов'язані з банком компанії "Аркада-будівництво" і "Будеволюція" будували 39 будинків у двох житлових масивах Києва: "Еврика" - в Голосіївському і "Патріотика" - в Дарницькому районах. І вельми успішно. Створюючи тим самим пряму конкуренцію будівельним проектам "друзів" мера, об'єднаним під загальним управлінням "смотрящего" Дениса Комарницького. А конкуренція - це завжди зниження цін, яке будівельної мафії Кличка-Комарницького просто невигідно. Тому спершу місто відмовилося віддавати "Аркаді" борги за проведені інженерні мережі, через що забудовник і сам не зміг вчасно розплатитися за кредитами. За гроші "Аркади", стверджують в ГО "Захист інвесторів", побудували дорогу, дитячі садки, школи та інженерні мережі, але КМДА не хоче розраховуватися за передані йому ж об'єкти, причому, мова йде про 1,4 млрд грн!"- заявив політолог.

Він підкреслив, що заборгованість міста була не єдиною причиною краху "Аркади".

"Довівши банк до важкого фінансового стану невиплатою боргів, Кличко почав тиснути на нього публічно. Звинувачувати в небажанні добудовувати об'єкти (чим він і його адміністрація діяльно заважали останні роки), в підбурюванні і шантажі. Це за те, що вкладники "Аркади", побоюючись за свої гроші і квартири, виходили під КМДА з вимогою дати банку добудувати їх житло і не знищувати його. Мало того - Кличко перейшов на прямі погрози: "Правоохоронні органи повинні з цим розібратися якомога швидше!"- заявив він. Ось, судячи з усього, і "розібралися". "Аркада" впала. Сподіваюся, мер і його компаньйони задоволені. Особливо тим, що залишили без грошей і квартир 13 тис. сімей, що вклалися в будівництво. Хто компенсує їм втрати?"- резюмував Ростислав Балабан.