З приходом літа і теплих днів кияни все частіше почали з'являтися на природі. Але тут потрібно бути вкрай обережними, адже зараз проходити сезон активності кліщів. Для того щоб не стати жертвою кліща, потрібно дотримуватися простих, але дуже важливих правил.

Про це попередила киян директор Департаменту охорони здоров'я Валентина Гінзбург, повідомляє Інформатор.

В Україні сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад. Столичні лікарі відзначають, що на Київщині два найбільш виражених піки активності звернень по укусів кліщів припадає на квітень-травень і кінець літа-початок осені.

Кліщі, фото Wikimedia Commons
Кліщі, фото Wikimedia Commons


Варто відзначити, що кліщі можуть бути переносником серйозних хвороб, наприклад хвороби Лайма.

Як захиститися від кліщів?

Під час прогулянок і відпочинку на природі надягайте головний убір і світлий однотонний з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, одяг. Під час прогулянки і після повернення додому регулярно уважно оглядайте себе і тих, хто поруч.

Використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити згідно інструкції. Користуватися репелентами необхідно з урахуванням особливостей свого організму.

Що робити після укусу кліща?

Розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід поволі видалити разом з хоботком.

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3-відсотковим розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Парк "Перемога", скріншот
Парк "Перемога", скріншот
ютуб, скріншот


Необхідно стежити за місцем укусу. Почервоніння, довго не проходить, біль, свербіж, розростання плями або набряку можуть свідчити про зараженні однією з хвороб, які переносять кліщі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До речі, пляжний сезон в самому розпалі, саме час обрати безпечний пляж для відпочинку. Головне управління Держпродспоживслужбы провело мікробіологічні та санітарно-хімічні дослідження найпопулярніших пляжів серед киян, і виявило критичні порушення норм Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів в пробах води, взятих з пляжів.

Нещодавно Знай.іа повідомляв, що у Києві одне з місцевих озер забруднений небезпечними речовинами.

Як повідомляв портал Знай.uа В Кирилівці повсталий "банан" ледь не убив красуню-туристку

Також Знай.uа писав, що туристи забили палицями тюленя, щоб з ним сфотографуватися