Поки в МОЗі триває аудит, психіатричні лікарні готуються до масових скорочень. Припускають,- не зможуть приймати пацієнтів, якщо друга хвиля медреформи продовжить розхитувати медицину, скорочуючи фінансування.

Модерні скульптури у дворі, репродукції відомих картин на корпусі. Це так звана Павлівка. Київська психіатрична лікарня імені Павлова. Найбільша у Східній Європі. Вона відрізняється від подібних закладів. Лікарі постійно беруть участь у міжнародних програмах впровадження передового досвіду лікування.

"Минулого року серед клієнтів нашого реабілітаційного центру близько 20 осіб з діагнозом шизофренія, інвалідів 2 групи - працевлаштувалися. Це винятковий результат",- каже Дмитро Лебедев, заступник головного лікаря Київської міської психіатричної лікарні № 1 імені І. П. Павлова.

Але у зв'язку з другим етапом медреформи, що розпочався з першого квітня, заклад перевели на часткову самоокупність і радикально зменшили фінансування. Під загрозою скорочення - понад тридцять відсотків медичного персоналу. Кого не звільнять - піде сам, бояться в закладі. Адже за новим бюджетом зарплатня - мінімальна.

медреформа в дії
медреформа в дії

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Медсестри які у нас працюють, це спеціально навчені для роботи в психіатрії, які мають досвід роботи з душевнохворими. Вони мають навички...ну поки навіть лікар дійде до хворого, вони в змозі надати допомогу першу. Теж саме санітарочки",- розказує Інна Кривегіна, завідуюча дитячим відділенням Київської міської психіатричної лікарні № 1 імені І. П. Павлова

А це призведе спочатку до падіння якості лікування, а потім і до зменшення кількості пацієнтів, яких може приймати психіатрична лікарня.

"А яких вигідно лікувати? А яких невигідно лікувати? І виявиться що найважчих пацієнтів, в тому числі і учасників АТО взагалі лікувати невигідно. Ці тарифи які встановлені заздалегіть збиткові. Чим більше ми хворих пролікуємо-тим більше збиток буде",- говорить заступник головного лікаря Київської міської психіатричної лікарні № 1 імені І. П. Павлова Михайло Ігнатов.

"У місті Києві 45 тис. осіб перебувають на обліку у лікаря-психіатра. 25 тисяч з них є інвалідами з психічними захворюваннями. Це важкі форми. Якщо суспільство готове що біля метро сидітиме психічний хворий, на вулиці сидітиме...це маса, це 45 тисяч, панове я повторюю. Це хороший районний центр",- розказує В'ячеслав Мішиєв, головний лікар Київської міської психіатричної лікарні № 1 імені І. П. Павлова

Лікарі розповідають - пандемія тільки загострила проблему. Зараз у закладі щонайменше двоє пацієнтів із COVID-19, ще п'ятеро під підозрою. Їх наразі перевіряють.

Лікарня, фото YouTube
Лікарня, фото YouTube

"Особливо вдарила ця ситуація в умовах епідемії. Хворі невідкладної надходять, якщо є температура ми перевіряємо, буває виявляємо. І проводимо ізоляцію, у нас же інфекційне відділення є",- продовжує Михайло Ігнатов.

Тут є навіть апарат штучної вентиляції легень. Ось він. Колектив почав стукати в усі двері - доки ще є час, аби все не розвалилося. І, о диво - медиків начебто почули.

"Дефіцит складає 155 млн гривень, тобто це 22% від того що було профінансовано в тому році. Це жахливі цифри, і така ситуація відбувається по багатьох психічних лікарнях. Я вважаю що такі речі недопустимі, коли мова йде про медицину, здоров'я, долю працівників",- підсумував Максим Степанов, міністр охорони здоров'я

В лікарні, фото Уніан
В лікарні, фото Уніан

У такій ситуації зараз майже всі психіатричні лікарні країни. І вже найближчого часу стане зрозуміло - чиновники справді почули медиків чи тільки зробили вигляд.

Джерело: Подробности-ТВ

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У мережі спливла довідка скандальної Чорновол з психлікарні – "Ознаки шизофренії"

Як повідомляє портал «Знай.uа» Село під Харковом оточили блокпостами, психлікарня на замку - сталося щось страшне

Також «Знай.uа» писав, що У Львові пожежа знищила Центр реабілітації учасників АТО - Садовий заговорив про підпал