У київському Маріїнському парку, який є однією з визначних пам'яток столиці, старі ліхтарні стовпи чавунного лиття, виготовлені в 1950-х роках і прикрашені національним орнаментом, замінили сучасними виробами, які виглядають, як «дешеві китайські вироби». Про це пишуть обурені кияни в соцмережах.

Зокрема, своє обурення висловив дослідник історії архітектури Семен Широчин в соціальній мережі Facebook. Він зазначив, що оригінальні стовпи замінили «черговими товарами в стилі «з Епіцентру», за наші з вами 18 млн грн».

Відповідно до тендера на ремонт парку, ліхтарі міняти не збиралися, а лише змінити «ртутні та натрієві світильники на світлодіодні». На всі виділили майже 20 млн грн.

Демонтовані ліхтарі були частиною меморіального комплексу, присвяченого генералу Ватутіну. Могила та пам'ятник полководця є об'єктами культурної спадщини національного значення, цей статус закріплений на законодавчому рівні.

Скрін, Семен Широчин

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

«Спочатку одні завгоспи, реставруючи Маріїнський палац, замінили гіпсових львів на мармурових — і замовили їх у фірми, що виготовляє надгробки. Тепер інші завгоспи спиляли повоєнні ліхтарі з національним орнаментом у Маріїнському парку, встановивши замість них бюджетний ширвжиток (хоча, за тендером, повинні були просто поміняти там лампи). Так жлобство і пускає метастази по всьому Києву, коли малоосвічені і неосвічені люди знищують міське спадщина, замінюючи його дешевим штампованим гівном — і ніхто не б'є їх за це лінійкою по руках», - написав киянин Володимир Хенгистов.

«КМДА, ліхтарі треба повернути на місце, а відповідальних чиновників КП "Кіївміськсвітло" — покарати за самоуправство і рагульство», - додав він.

Скрін, Володимир Хенгистов

У Київській міськраді стверджують, що демонтовані ліхтарі були в аварійному стані, і нібито були з пластмаси. Тільки кронштейни були виготовлені з чавуну. Нові ліхтарі – повністю з чавуну, зі світлодіодними світильниками.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.иа", представники російської православної церкви зажадали "переселить" тіло Леніна з Мавзолею в інше місце.

Нагадаємо, що на Закарпаття в місті Чоп в рамках декомунизации з молотка пішов пам'ятник Володимиру Леніну, якого викупили за скажені гроші.

Також повідомлялося, що звичайний киянин одного разу вранці зустрів у метро звичайної людини у футболці зі Сталіним. І це не дуже добре закінчилося для другого.