Станція метро "Золоті ворота" у Києві відкрилися для пасажирів в останній день 1989 року. До того ж, відкрили її разом з "Палацом спорту" і "Кловською" (тоді "Мельникова"). При цьому ще до відкриття розглядалися варіанти, при яких кияни отримали б звичайну станцію метро.

Золоті ворота, Інформатор

В результаті ми отримали те, що отримали. Між склепіння проходів на платформи викладені мозаїчні зображення князів Київської Русі, церков Києва та складних орнаментів. Жодна з цих смальтових мозаїк не повторюється. Якщо слідувати від арки до арки, то можна простежити, хто був правителем Києва від XI до XIII століття.

Золоті ворота, Інформатор

Також колійні стіни платформ облицьовані комбінованими елементами з біло-жовтого мармуру. З боку платформи над капітелями колон зроблені круглі цегляні вставки, в яких розміщені світильники-канделябри. Стіни проходів до обох ескалаторах облицьовані білим мармуром з цегляними розшивками. Над эскалаторными розміщено мозаїчні панно, які підсвічені світильниками.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Золоті ворота, Інформатор

Завдяки своєму оформленню станція потрапила на 11 місце у рейтингу найкрасивіших станцій світу за 2011 рік. Через рік вона увійшла в список з 22 найкрасивіших станцій метрополітену Європи. Зараз мозаїчне оформлення стін і стелі посадочних платформ постаріло і потьмяніло, проте все ще вражає.

Золоті ворота, Інформатор

Золоті ворота, Інформатор

Золоті ворота, Інформатор

Нагадаємо, що у Київпастрансі " повідомили, що робота автобусів, тролейбусів, трамваїв, маршруток, а також метро буде продовжена в новорічну ніч.

Як повідомляв портал Знай.ua, ввечері 31 грудня в київському метро обмежать вхід на станції "Майдан Незалежності", "Хрещатик", "Поштова площа", "Контрактова площа" і "Золоті ворота".

Також портал Знай.ua писав, що неприємний інцидент стався з п'яною пасажиркою київського метрополітену. Дівчина в довгому зеленому пуховику сидячи їхала на ескалаторі, на станції "Хрещатик".