Незважаючи на купу невирішених питань в столиці, зала пленарних засідань в Київраді так і продовжує пустувати. Дві спроби поспіль зібратися та розглянути порядок денний так і не завершилися результативно - на обох запланованих засіданнях не укомплектувався необхідний для голосування кворум. Як розгортатимуться події далі, дізнавалися Знай.ua.

Перевірка розпочалася з колективного звернення до НАБУ

Остання зустріч мера Києва Віталія Кличка зі столичними депутатами, як і минулого разу, завершилася погрозами про дострокове припинення повноважень Київради VIII скликання.

"Те, що не зібралася сесія – ознака того, що йде "робота" з депутатами Київради. В принципі, на сьогоднішній день є всі підстави припиняти достроково повноваження Київради через те, що сесія вже не збирається понад 3 місяці, а щодо мера – поки очевидних підстав ще немає. Тому зараз вкрай необхідно ініціювати розслідування діяльності Кличка та аудит діяльності міської ради, щоб можна було офіційно призначати перевибори як мера, так і Київради", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Повний аудит діяльності мера Києва, за словами Олександра Федоренка, можна здійснити досить швидко - для цього Верховна Рада має створити тимчасову слідчу комісію, що і здійснюватиме перевірку, співпрацюючи з правоохоронними органами.

"Причин для перевірки чимало: купа випадків незаконного будівництва, обговорюваних в пресі, нецільове витрачання бюджетних коштів, зростання на сотні мільйонів вартості будівництва інфраструктурних об’єктів, коли цифри в рази перебільшують суми, зазначені у виграних тендерах тощо. Кияни хочуть розуміти, що якщо Кличко та його оточення вчиняли корупційні діяння, то їх треба притягнути до відповідальності", – наголошує голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Одним із останніх гучних питань стала скандальна реконструкція Шулявського шляхопровіду, на будівництво якого вже було виділено майже 600 млн грн. Саме за нього вже “взялися” і столичні депутати.

“Минулого тижня ми подали колективне звернення від депутатів Київради до НАБУ щодо вчиненого злочину Кличком - коли він власним розпорядженням незаконно виділив додаткових 114 мільйонів на “псевдо-Шулявку”, а нового кошторису і експертизи навіть немає. При цьому, генпідряднику був виплачений аванс у розмірі 100 %, а виконано робіт лише 10 % - решту грошей підрядник використав в інших цілях”, - відзначає депутат Київради Ілля Сагайдак.

Жодного питання щодо опалювального сезону, проте - решта “простоює”

Як підкреслив Ілля Сагайдак, в порядку денному навіть не було жодного слова про підготовку до опалювального сезону, про яку у промові згадав мер Києва Віталій Кличко.

“Висловлювання про зрив депутатами Київради опалювального сезону - брехня! Бо в порядку денному сесії не було жодного питання щодо даної теми!”, - наголошує депутат Київради Ілля Сагайдак.

Втім, позицію блокування пленарного засідання відсутністю кворуму розділяють не всі депутати.

“Знову не зібрався кворум, бо багато депутатів банально "не дійшли". Звичайно в них гарні пояснення чому не прийшли: бо порядок денний корупційний, бо влада корупційна тощо. Проте, в порядку денному було безліч питань, які треба було б підтримати: про запровадження аукціонів з надання майна в оренду через платформу Prozorro, про затвердження переліку природохоронних заходів, про збільшення штрафів за несакціоноване викидання сміття та інші”, - підкреслює депутат Київради Олеся Пинзеник.

За словами Олесі Пинзеник, завжди є вибір - яке питання підтримувати, а за що голосувати “проти”.

“Дану ситуацію я можу пояснити досить просто - багато з більшості, що не з’явилися, починають водити хороводи біля нової влади, щоб їх взяли до списку, така от проста причина неявки депутатів. Втім, на місці “зелених”, я б нікого з них не взяла, бо ще декілька місяців тому вони співали диферамби іншим лідерам і клалися у вірності, а зараз готові присягнути на вірність “Зе!команді”, а при зміні політичної коньюктури, ці люди знову будете клястися у вірності вже новим вождям. Досить поширене твердження, що політика - це брудна справа. Ви помиляєтесь, це не політика брудна, а саме люди роблять її брудною”, - стверджує депутат Київради.

Тож чи дійдуть згоди міський голова з депутатами Київради цього тижня, а якщо так - то якої саме, читайте на порталі Знай.ua.