Через забруднення річки Рось отрутохімікатами в Білоцерківському районі Київщини та в місті Умань на Черкащині припинили водопостачання.

Про це повідомляє портал "ВВС"

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Місцеві екологи підкреслили, що ситуація не катастрофічна.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома
Показати ще

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, на цей момент спеціалісти взяли проби води зі ставка, куди вилилися хімікати, та в річці Рось на території Вінницької та Київської областей.

Через цю аварію у ніч на понеділок припинила роботу Білоцерківська насосно-фільтрувальна станція, яка забезпечує водою Білу Церкву Київської та Умань Черкаської областей.

В Умані водопостачання здійснюється із резервуарів, запасу води вистачить на три доби.

А в Білій Церкві запас значно менший, води вистачить лише на добу. Населення забезпечують водою за рахунок підвозу та бюветів.

Людям рекомендують не купатися у водоймах цих місцевостей та не ловити там рибу.

Черкаський еколог Олександр Позняков розповів, що за його даними, до води потрапила група продуктів, які по класифікації належать до третього класу токсичності (помірно небезпечні).

"За інформацією колег (дані попередні), на місці аварії виявлено перевищення по азоту амонійному в чотири рази, нітритам незначне, зменшення кисню від норми 4 мг/дм.куб. Масової загибелі риби та загибелі тварин не виявлено", - розповів еколог.

Нагадаємо, що відпочиваючі та мешканці Одеси останні декілька днів спостерігають на пляжах зелену воду і піну. Спека і дощі спровокували цвітіння піноутворюючої водорості Nodularia spumigena.

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", харківська область найближчим часом може зіткнутися з наслідками серйозної екологічної катастрофи. Одна з ключових для регіону річок забруднена гниючим м'ясом.

Також портал "Знай.ua" писав, що на маріупольському пляжі біля готелю "Турист" через зливову каналізацію прямо в море скидаються нечистоти з каналізації.