Якщо вам довелося проїхатися "зайцем" у громадському транспорті, будьте готові заплатити значно більше, ніж вартість квитка. В Україні штрафи за безбілетний проїзд можуть суттєво відрізнятися залежно від виду транспорту та міста, де сталося порушення.

Згідно зі статтею 135 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за проїзд без квитка у міському транспорті становить двадцятикратний розмір вартості квитка.

Безкоштовний проїзний, фото cfts.org.ua
Безкоштовний проїзний, фото cfts.org.ua

Якщо ж ви їдете у приміському поїзді чи автобусі, штраф буде десятикратним від вартості проїзду. Це означає, що конкретної фіксованої суми штрафу немає – вона залежить від того, скільки коштує проїзд у вашому місті.

Київ

У столиці квиток на автобус, тролейбус чи трамвай коштує 8 грн. Отже, якщо вас спіймають без квитка, вам доведеться заплатити штраф у розмірі 160 грн. Однак, якщо ви "зайцем" проїдете в міській електричці, де квиток коштує 15 грн, штраф становитиме вже 300 грн.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Одеса

Проїзд для школярів, фото zn.ua
Проїзд для школярів, фото zn.ua

В Одесі вартість проїзду в трамваях і тролейбусах також складає 8 грн, тому штраф – 160 грн. А ось за проїзд без квитка в маршрутці, де проїзд коштує 15 грн, штраф дорівнює 300 грн.

Львів

У Львові електротранспорт обходиться в 15 грн (якщо оплата здійснюється банківською картою або через NFC-пристрій), тому штраф за безквитковий проїзд складе 300 грн. Проте, якщо квиток куплений безпосередньо у водія, і його вартість 25 грн, штраф зросте до 500 грн. Автобуси коштують від 15 до 18 грн залежно від маршруту, тому штрафи варіюються від 300 до 360 грн.

Дніпро

У цьому місті штраф за безквитковий проїзд у трамваях і тролейбусах дорівнює 160 грн (при вартості квитка в 8 грн). Водночас, у маршрутках, де квиток коштує 15 грн, доведеться заплатити штраф у розмірі 300 грн.

Чернівці

Проїзд у транспорті, скріншот: YouTube
Проїзд у транспорті, скріншот: YouTube

Проїзд в електротранспорті в Чернівцях коштує 12 грн, а в автобусах – 14 грн. Це означає, що штрафи для безбілетників складуть відповідно 240 і 280 грн.

Ужгород

В Ужгороді громадський транспорт коштує 15 грн, тому штраф за відсутність квитка становить 300 грн.

Чернігів

У Чернігові при розрахунках готівкою за проїзд у маршрутці квиток коштує 17 грн, тому штраф сягає 340 грн.

Оплата проїзду / фото: Львівська міськрада
Оплата проїзду / фото: Львівська міськрада

Таким чином, хоча вартість проїзду може бути відносно невеликою, штрафи за безквитковий проїзд можуть суттєво вдарити по кишені. Варто пам'ятати, що оплатити проїзд – значно вигідніше, ніж ризикувати і платити в рази більше у разі штрафу.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" переглянула ціни на квитки: від чого залежатиме ціна

Раніше ми писали про те, що заплатите кругленьку суму – і не лише за квиток: за що можуть оштрафувати пасажирів "Укрзалізниці"

Крім того, Знай.ua повідомляв, зростають тарифи на проїзд: де в Україні подорожчав громадський транспорт