Війна в Україні призвела до різкого збільшення кількості людей, які змушені жити в орендованому житлі, однак багато з них не знають про свої права і часто зазнають несправедливого ставлення.

Про це в інтерв'ю Соцпорталу розповіла Віта Шнайдер, експерт команди нової житлової політики.

"Згідно Цивільного Кодексу договори оренди мають юридичну силу, якщо в них викладені основні умови оренди (вартість, строк проживання та інше) та якщо вони підписані обома сторонами — орендарем та орендодавцем. Але люди часто висловлюють думку, що ці договори не мають сили, тому що вони нотаріально не завірені. В орендарів таке враження: “А нащо їх взагалі підписувати, якщо вони не мають сили”. Або: “Нам сподобався орендодавець: він хороша людина, як нам здалось. І ми нічого не підписували”. Насправді ці договори мають силу. Договори про оренду житла не мають бути нотаріально завірені (виключенням є лише випадки, коли це оренда з викупом)" - повідомляє експертка.

Шнайдер підкреслила, що більшість орендарів підписують стандартний договір, який надає агент з нерухомості. Однак, у разі виникнення суперечки, підписаний договір дозволяє їм звернутися до суду для вирішення питання. Тому важливо, щоб договір оренди був підписаний належним чином.

Люди оглядають квартиру. Фото: freepik
Люди оглядають квартиру. Фото: freepik

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"Важливо укладати договір оренди, аби убезпечити свої права, навіть якщо орендодавець — це людина, якій ви довірились і яка до вас добре поставилась" - наголошує Віта Шнайдер.

Шнайдер також зазначив, що значна частина українського ринку оренди житла залишається нелегальною, тобто "В Тіні", що ускладнює захист прав орендарів.

Затишно облаштована квартира
Затишно облаштована квартира

"Податки недоотримуються, оскільки орендодавець далі не реєструє в податкових органах договір оренди. Орендодавець має оформити ФОП або просто сплачувати податок на дохід, прикріпивши цей договір. Така практика існує, але переважно для квартир в дорогому секторі. Там якраз укладаються договори, сплачуються податки, житло є в належному стані. Тінізація ринку оренди, в першу чергу, є проблемою для малозабезпечених людей, вразливих груп населення, але і для людей з середнім доходом також" - підкреслює експертка.

Нагадуємо, ціни на оренду квартири у Києві тільки зростають.

Боргової ями за комуналку можна уникнути- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, чужі комунальні борги можуть стати вашими, як цього уникнути.