Прожитковий мінімум в Україні є важливим показником, на основі якого розраховуються різні соціальні виплати, допомоги і навіть зарплати та штрафи для працівників правоохоронних органів.

Він відображає мінімальний рівень доходу, необхідний для задоволення основних потреб людини, включаючи харчування, житло, одяг та медичні послуги.

Ліки в аптеці / фото
Ліки в аптеці / фото

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Чому прожитковий мінімум такий важливий?

Популярні новини зараз
Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що зміни прожиткового мінімуму можуть мати значний вплив на державний бюджет. Зокрема, збільшення цього показника може призвести до підвищення зарплат певних категорій, зокрема силовиків, та значного зростання державних видатків. Також це вплине на розмір штрафів, які розраховуються на основі прожиткового мінімуму.

Як прожитковий мінімум допомагає боротися з бідністю?

Прожитковий мінімум є важливим інструментом підтримки соціальних програм, спрямованих на допомогу малозабезпеченим домогосподарствам, одиноким матерям та багатодітним сім'ям. Багато з цих програм покликані допомогти людям подолати бідність, надаючи фінансову підтримку тим, хто її найбільше потребує. Жолнович також зазначила, що планується об'єднати різні види допомоги в одну базову соціальну підтримку. Це спростить процес отримання громадянами пільг та зменшить адміністративне навантаження.

Чоловік з дитиною / фото: Pinterest
Чоловік з дитиною / фото: Pinterest

Таким чином, прожитковий мінімум відіграє важливу роль не тільки в розрахунку соціальних виплат, а й у забезпеченні соціальної справедливості та боротьбі з бідністю в країні.

Нагадаємо, нові соцпослуги для ВПО, що стало доступно для переселенців.

На що сподіватися ВПО у 2025 році- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, українцям платитимуть одразу дві пенсії.