В Україні водії можуть отримати штраф за порушення правил використання зовнішніх світлових приладів на автомобілі. У деяких випадках їм потрібно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар навіть удень.

Навіщо вмикати фари вдень

ближнє світло фар, фото: protocol.ua
ближнє світло фар, фото: protocol.ua

Європейські дослідження показали, що використання денних ходових вогнів або ближнього світла фар знижує ризик ДТП на 5-15%. Особливо це важливо на дорогах з багатьма смугами руху, де такі прилади допомагають водіям і пішоходам краще бачити автомобіль і уникати аварій.

Коли вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар

Популярні новини зараз
Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

В Україні водії повинні вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар поза населеними пунктами в будь-який час доби, включно зі світлим часом дня. У місті фари потрібно вмикати в темний час доби та в тунелях.

Водіям колон, громадського транспорту на виділеній смузі, перевізникам дітей, водіям широких транспортних засобів (понад 2,6 метра), перевізникам небезпечних вантажів і буксируючим авто фари потрібно вмикати і вдень.

Також світлові прилади рекомендується вмикати за недостатньої видимості, наприклад, під час негоди.

Ксенонове світло фар, скріншот: YouTube
Ксенонове світло фар, скріншот: YouTube

Штрафи за порушення

За невиконання цих вимог передбачений штраф у розмірі 510 грн. Це стосується випадків, коли водії не вмикають денні ходові вогні або ближнє світло фар поза населеними пунктами. Такий самий штраф передбачено за переобладнання фар та ліхтарів з порушенням стандартів.

Нагадаємо, штраф можна не платити, а цей документ взагалі не обов'язково показувати: українцям розповіли про лазівку

Раніше ми писали про те, що водіів почали масово штрафувати за поширену помилку: кожен третій порушує і не здогадується

Крім того, Знай.ua повідомляв, обережно, зливи весь день: як треба поводитися водіям під час дощу