В Україні енергетична система є об’єднаною, але має декілька слабких місць, які можуть стати критичними в зимовий період. До таких міст належать Київ, Харків та Одеса, де ситуація може бути найгіршою через високі ризики та дефіцит електроенергії.

Про це в інтерв’ю для проєкту "Ремарки" розповів Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.

Олександр Харченко
Олександр Харченко

Харків є одним з найбільш вразливих міст, оскільки постійно перебуває під загрозою обстрілів. За словами Харченка, будь-яка підстанція чи генеруюча потужність у Харкові може бути знищена в будь-який момент, що ставить місто під високі військові ризики.

Одеса, як зазначає експерт, також входить до переліку найбільш проблемних регіонів через значний дефіцит власної генерації. У місті практично немає власних потужностей для виробництва електроенергії, що робить його залежним від постачання ззовні.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Одеса, фото: Думська
Одеса, фото: Думська

Наразі в Одесі встановлюють нові генеруючі потужності, які, в кращому випадку, забезпечать водопостачання та частково покриють потреби в теплопостачанні.

Київ, за словами Харченка, є одним з найбільш дефіцитних міст у країні з точки зору енергопостачання. Для забезпечення Києва електроенергією колись була побудована Чорнобильська АЕС, але навіть тоді це не завжди вирішувало проблему.

Київ, українці, дівчата, фото із соцмереж
Київ, українці, дівчата, фото із соцмереж

Наразі Київ взимку має дефіцит потужності в межах 700-900 мегават, які необхідно імпортувати з інших регіонів або з-за кордону. Якщо ж з якихось причин місто буде відрізане від зовнішнього енергопостачання, мешканці можуть залишатися без світла до 16 годин на добу, що стане новою реальністю для киян.

Нагадаємо, українцям назвали "зимовий" тариф на світло: скільки доведеться платити за кВт*год

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям готують нові обмеження: які "сюрпризи" чекають

Також наш портал інформував, міністр Галущенко протягує купівлю старих реакторів: корупційні ризики та шалені витрати