Уряд Шотландії оголосив про масштабні скорочення витрат, що суттєво вплине на фінансування системи охорони здоров’я, соціальних служб та підтримку благодійних організацій. Серед тих, хто відчує на собі ці зміни, будуть і українські біженці, які відтепер змушені платити за обіди, які раніше надавалися безкоштовно.

Згідно з даними видання The Times, міністерка фінансів Шона Робісон надіслала лист до фінансового комітету Голіруда, в якому детально описала план економії, що передбачає скорочення понад 188 мільйонів фунтів стерлінгів. Найбільший удар припаде на охорону здоров’я та соціальне забезпечення – ці сфери втратять 115,8 мільйона фунтів стерлінгів, що матиме негативний вплив на Національну службу охорони здоров'я.

Українські біженці. Фото: Кореспондент
Українські біженці. Фото: Кореспондент

Також значно скоротиться фінансування служб психічного здоров’я, національної служби догляду та соціальної допомоги дорослим. Ці напрямки втратять близько 32,6 мільйона фунтів стерлінгів. Зокрема, служби психічного здоров’я недоотримають 19 мільйонів, а соціальна допомога дорослим – 13,6 мільйона фунтів стерлінгів.

Зекономлені кошти, як повідомляє уряд, частково отримають завдяки меншому, ніж очікувалося, використанню фонду незалежного життя, який підтримує людей з інвалідністю. Це дозволить скоротити фінансування без серйозного зниження обсягів наданої допомоги.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Крім того, під скорочення підпадають витрати на оптометрію, програми боротьби з COVID-19, навчання у сфері освіти та оцифрування. Близько 8 мільйонів фунтів буде урізано з фондів, які підтримують організації третього сектору та місцеві громади. Витрати на підтримку студентів вищих навчальних закладів зменшаться на 6 мільйонів фунтів стерлінгів.

Українські біженці, які знайшли прихисток у Шотландії, також відчують на собі наслідки цих змін. Якщо раніше їм надавали безкоштовні обіди, то тепер їм доведеться платити 3 фунти стерлінгів за кожен прийом їжі. Це може стати суттєвим фінансовим навантаженням для людей, які вже перебувають у скрутному становищі через війну.

Уряд також планує заощадити 60 мільйонів фунтів стерлінгів через заморожування найму та заборону на понаднормові. Зменшення обсягів виплат за зимове пальне дозволить зекономити ще 160 мільйонів фунтів стерлінгів. Проте навіть після всіх цих заходів залишається необхідність знайти ще 460 мільйонів фунтів, щоб збалансувати бюджет на поточний рік.

Нагадаємо, Польша запровадила нові виплати для українців: хто отримає 6 000 гривень

Раніше ми розповідали, що українців у Словаччині рятуватимуть від бідності: стартувала нова програма допомоги для біженців

Також, оновлення для українців у Польщі: важливі зміни у статусі UKR і PESEL