В Україні, після початку війни, введена загальна мобілізація, яка стосується всіх військовозобов'язаних. Відповідальність за неявку до ТЦК залежить від типу повістки. Порушення обов'язків перед ТЦК можуть призвести до різних покарань в залежності від ситуації.

Мобілізація. Фото: armyinform
Мобілізація. Фото: armyinform

Якщо військовозобов'язаний не з'явився до ТЦК після отримання повістки для уточнення облікових даних чи проходження медичної комісії, його можуть оштрафувати на суму від 1 700 до 3 400 гривень.

Якщо така особа отримала повторну повістку протягом року і знову не з'явилася, штраф збільшується до 3 400 – 5 100 гривень.

Якщо після оновлення військово-облікових даних і проходження медичної комісії, яка визнала особу придатною до служби, вона не виконала бойове розпорядження і не з’явилася на пункт збору, це може розглядатися як ухилення від мобілізації. Таке порушення може призвести до кримінальної відповідальності.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни
Показати ще

Вимоги до жінок для підписання контракту:

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

Жінкам, які хочуть підписати контракт, можуть відмовити у випадках, коли:

  1. Вони мають троє і більше дітей.
  2. Вони мають дитину з інвалідністю або прийомну дитину до 18 років.
  3. Їх чоловік або батьки мають інвалідність.
  4. Вони є матір'ю-одиначкою.
  5. Вони є студентками або мають бронювання на роботі.

Зміни у військовій службі:

Законопроєкт, що обговорюється, скасовує строкову службу і вводить базову військову підготовку для чоловіків віком від 18 до 25 років. Жінки можуть проходити таку підготовку на добровільних засадах.

Зміни в законодавстві покликані адаптуватися до нових умов війни та забезпечити ефективну мобілізацію ресурсів для оборони країни.

Нагадаємо, у "Резерв+" з’являться нові функції: в ТЦК вже можна не ходити

Раніше ми писали про те, що екіпірування для жінки: скільки коштує зібратися на фронт та що потрібно з собою взяти

Крім того, Знай.ua повідомляв, виженуть з роботи і впаяють штраф: кого з українок чекають в ТЦК з 1 серпня