Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що деяких пенсіонерів уже змушують повертати пенсії до бюджету. Так, Городнянський районний суд Чернігівської області зобов'язав пенсіонера повернути до бюджету виплату у розмірі 13 тис. грн.

Виявляється, що пенсіонер отримував пенсію через інвалідність і при цьому не повідомив Пенсійного фонду про своє працевлаштування.

Про це стало відомо завдяки інформації у рішенні суду №732/701/24.

Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube

Так, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Чернігівській області Наталія Білозуб звернулася до Городнянського районного суду Чернігівської області з позовом до відповідача та просила стягнути переплату пенсії у розмірі 13 020 грн.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

"З 09.02.2018 йому встановлено 3 групу інвалідності (в результаті загального захворювання) довічно. У березні під час перевірки позивачем встановлено, що відповідач з 01.10.2022 працевлаштований, однак позивача про своє працевлаштування не повідомив, тому виплату пенсії йому припинено з 4. , а за період з 01.10.2022 до 31.03.2023 безпідставно відповідач отримав 13020 гривень і така переплата стягується у судовому порядку, оскільки добровільно відповідач суми переплати пенсії не повернув”, – йдеться у справі.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Позов Головного управління Пенсійного фонду України про стягнення переплат пенсії задовольнили. Українці зобов'язали повернути кошти до бюджету.

Про що потрібно повідомляти Пенсійний фонд:

- отримання нового паспорта у разі крадіжки або втрати старого;

- зміну прізвища; зміна ідентифікаційного коду;

- працевлаштування; звільнення з роботи;

- оформлення ФОП або зняття з обліку;

- набуття чи припинення особливого статусу;

- виїзд зарубіжних країн на постійне місце проживання.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Надати Пенсійному фонду ці відомості можна двома способами:

- звернувшись до будь-якого сервісного центру ПФУ;

– через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ тільки через подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (наказу або розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення, громадян .п.

Нагадаємо, пенсіонери чекають змін: коли підвищать пенсії на 2,2 тисячі гривень.

Раніше повідомлялося, що пенсіонери почали отримувати більше грошей: скільки нарахували українцям.

Також, чому українці не отримують соціальні виплати і коли їм їх виплатять.