16 липня православна церква шанує священномученика Афіногена Підахфойського, єпископа та його десяти учнів. При цьому відзначається народне свято фіногіїв дня.

У цей період у багатьох селищах та містечках починалися жнива. Також 16 липня за новим церковним календарем православні віруючі згадують преподобного Іоанна Вишенського, українського релігійного діяча та видатного афонського подвижника.

Традиційно на це свято припадає найспекотніша пора літа. Для селян фіногіїв день мав величезне значення, адже починався період жнив.

Варто зазначити, що перший стислий сніп завжди вважається іменинним. Так, увечері після роботи в полі його з піснями несли на гумно: попереду йшов господар із сніпом, за ним йшли його працівники. З іменинного снопа починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували хворих людей. При цьому потрібно було залишити частину першого зерна для посіву.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Крім того, на ниві завжди залишали кілька колосків на корені. Цю несжату ділянку в народі називали «фіногеновим волотком». Так, баби завивали з залишених на полі колосків бороду Волоса.

Що не можна робити 16 липня

16 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, сварок, заздрощів, жадібності, наклепів, пліток, треба уникати помсти та зневіри.

Народні прикмети не радять пити або рубати що-небудь, мити підлогу і підмітати в будинку - можна вимести з життя всю удачу, а також не варто просити про підвищення на посаді чи зарплату - день для цього несприятливий.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.