Цього дня церква згадує апостола від сімдесяти Акілу. Інші назви свята: «Дозори», «Кочанник».

Також 14 липня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святих отців шести Вселенських соборів, а також преподобного Стефана Махрищського, прозваного Чудотворцем.

Цього дня ввечері після страдного дня селянки пов'язували на голову джгут із соломи — і вага від голови відливала. Житня соломка жницям силу давала. З 14 липня починали згортатися качани капусти (звідси пішла третя назва дня - Кочанник).

За прикметами помічали, що часто йдуть дощі, здіймається вітер, починається гроза, і вважали, що наближається осінь. Також вірили, що блискавки є підступами нечисті, якої дуже боялися, тому намагалися не виходити з дому.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Духа, що жив у полі – Полевого, намагалися сьогодні задобрити. Він повинен оберігати посіви від негоди. Тому йому готували кашу і клали її в новий глиняний горщик. Горщик треба було поставити поруч із останньою смугою жнив. На самій смузі клали житній пучок. Вважалося, що це допоможе покращити урожай наступного року. Чоловікам треба було виходити в поле по черзі, стежити та нести дозор. Вітер був дуже сильний, тому дивилися, щоб він не розвіяв сіно. Ці чоловіки ще відганяли від полів птахів, худобу і навіть дітей. Знали, що сьогодні нечисть може прийняти будь-яку подобу, щоб нашкодити.

А оскільки був період блискавок, і від них гинули багато людей, то намагалися ховатися від них під низькими чагарниками, а ось беріз, сосен, дубів та ялин уникали, бо в них глибоке коріння, і вони притягують блискавки. Від грозової атаки читали особливі змови, проводили ритуали.

Гроза, блискавка / фото: Pinterest
Гроза, блискавка / фото: Pinterest

Якраз був час збирання жита, а робота була дуже важка. У багатьох хворіли спина, голова та ноги. Щоб позбавитися цих недуг наші предки обвішувалися солом'яними пучками і відпочивали на солом'яних матрацах. Під час збирання жита вішали солом'яний пояс, на голову одягали вінок із соломи. Вважалося, що солома може позбавити болю. А ще її використовували в магічних цілях, проводили із соломою обряди та ритуали, читали змови.

Ляльки з соломи, фото: Людмила Павлова
Ляльки з соломи, фото: Людмила Павлова

Що не можна робити 14 липня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти лихослів'я, лайки, заздрощів, жадібності, наклепів, пліток, злості, помсти та зневіри.

Народні прикмети забороняють викидати залишки їжі зі столу – це до бідності, а також не слід піднімати знайдені гроші – залишишся з порожнім гаманцем.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.