Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Важливо розумітися на нюансах пенсійного законодавства на конкретних прикладах. Багато громадян бажають знати недосконалість розрахунку пенсій.

Про це в деталях розповідає у новому відео на Youtube-каналі "На пенсії" експерт, журналіст Сергій Коробкін.

До редакції газети надійшов лист від пенсіонера Романа зі Львова.

Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube

"Коли виходив на пенсію за віком у 2017 році, у Пенсійному фонді мені сказали, якби ви не працювали після 2000 року, то вам би нарахували більшу пенсію, бо заробітки і стаж були хороші", - написав він.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Роман повідомив, що має 40 років стажу, а пенсія після березневої індексації складає всього 3 825 грн.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Як в Україні нараховують пенсії

Станом на квітень 2024 року майже дві третини пенсіонерів отримують пенсію не вищу за 5 000 грн. У нашій пенсійній системі розмір пенсії залежить від кількості стажу та розміру зарплати. 40 років стажу дозволяють отримувати пенсію у розмірі не менше ніж 40% від зарплати.

А ось розрахунок зарплати, яка враховується для нарахування пенсії, не дуже справедлива, в тому числі через недостатню індексацію. Коли людина виходить на пенсію, то враховують середню зарплату за три попередні роки та множать її на індивідуальний коефіцієнт зарплати. Потім цю середню зарплату щороку мають індексувати.

Але вона все одно не може наздогнати пенсії, які призначаються сьогодні з урахуванням сучаснішої, вищої зарплати.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Чому за великого стажу може бути маленька пенсія

За чинним законодавством для обчислення пенсії людина могла вибрати для розрахунку довідку про зарплату за 2 або 5 років. Тобто була можливість обрати найвигідніші періоди чи брати зарплату за останні роки перед виходом на пенсію.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

З 2004 року правила суттєво змінилися. Для обчислення пенсії обов'язково враховують заробітну плату за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії.

Тобто, індивідуальний коефіцієнт заробітної плати тепер враховується за всі роки. За бажанням особи та за умови, що збереглися первинні документи про нарахування, можна додатково подати довідку про зарплату за будь-які 5 років до 1 липня 2000 року.

Але відмовитись від зарплати після 2000 року вже неможливо. І це іноді негативно впливає на підсумковий коефіцієнт зарплати. Але зробити із цим уже нічого не можна.

У відео Сергій Коробкін додав, як вийшло, що Роману вигідніше було не працювати у певні роки.

Нагадаємо, чи готуватися до нового підвищення: в обленерго дали прогноз вартості електроенергії.

Раніше повідомлялося, як у Польщі, так і в Іспанії: українці закордоном можуть суттєво економити.

Також, українці не можуть скористатися перевагами двозонних лічильників: чому немає обіцяної економії.