Українці, які доглядають за пенсіонерами або людьми з інвалідністю, часто задаються питанням, чи враховується цей догляд до їхнього страхового стажу. Юристи організації "Право на захист" пояснили, кому варто бути спокійними.

Згідно із законом, є кілька категорій людей, які можуть включити період догляду до свого страхового стажу:

  • Батьки або усиновлювачі, які доглядають за дитиною з інвалідністю.
  • Опікуни та піклувальники, які доглядають за тяжко хворою дитиною.
  • Непрацюючі працездатні особи, які доглядають за людиною з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла поважного віку.

    Догляд за хворим, фото zdrav
    Догляд за хворим, фото zdrav

Страховий стаж обчислюється у місяцях. Якщо людина доглядає за пенсіонером або хворою дитиною і при цьому підлягає обов'язковому пенсійному страхуванню або добровільно бере участь у системі, цей період зараховується до її страхового стажу як повний місяць. Головне, щоб сума внесків за місяць не була меншою за мінімальний страховий внесок, розрахований на основі мінімальної зарплати.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів, люди, які надають соціальні послуги з догляду, отримують компенсацію. Ця компенсація обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу і доходом отримувача. Важливо знати, що незалежно від кількості людей, за якими ви доглядаєте, компенсація надається лише одна.

Популярні новини зараз
Готуємо каністри: в Україні очікується різке зниження цін на бензин та солярку Українців закликали виходити на пенсію пізніше – сил вистачить І ви це їсте: українців шокували відео про те, як насправді роблять шинку Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки
Показати ще

Якщо ви доглядаєте за пенсіонером або людиною з інвалідністю і отримуєте за це допомогу, надбавку або компенсацію, цей період буде зараховано до вашого страхового стажу.

Нагадаємо, Відпустка без стажу: кому відпочинок не зарахують

Раніше ми розповідали, що Старенькі отримають останню пенсію: ПФУ пояснив виплати на похорон

Також, Українцям готують оновлену підтримку: якими стануть виплати