У другому кварталі 2024 року світові ціни на каву значно зросли, зокрема на 20%, внаслідок надзвичайно високих температур у ключових регіонах вирощування в Азії. Це стало відомо з повідомлення Nikkei Asia.

За даними з Лондона, ціни на ф'ючерси кави робуста піднялися на 18,1% з квітня до червня 2024 року, досягнувши історичного піку на рівні 4394 долари за тонну. Також спостерігався значний ріст цін на ф'ючерси кави арабіка, які збільшилися на 20,6%.

Кава / фото: Pixabay
Кава / фото: Pixabay

Основною причиною цього стрімкого зростання є несприятлива погода у Південно-Східній Азії. З квітня по червень середні температури повітря у В'єтнамі, Таїланді та на Філіппінах значно перевищували звичайні показники і сягали до 48 градусів Цельсія.

Такі умови спричинили посуху у В'єтнамі, що може серйозно позначитися на цьогорічному урожаї кави робуста. Враховуючи, що В'єтнам виробляє близько 40% світового обсягу зерен робусти, ці несприятливі умови можуть вплинути на глобальні поставки цієї сорти кави.

Популярні новини зараз
Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Кава. Фото: скрін youtube
Кава. Фото: скрін youtube

Представники торгових компаній, таких як S.Ishimitsu & Co, висловлюють побоювання, що поганий урожай робусти вже другий рік поспіль може призвести до подальшого підвищення цін, утримуючи ринок в напруженому стані між попитом і пропозицією.

Таким чином, індекс гуртових цін на каву робуста в квітні 2024 року досяг найвищого рівня з 1979 року, збільшившись на 16,8% до 1,93 долара за фунт.

Нагадаємо, кава з молоком – ранкова розкіш: як змінилися ціни на улюблений напій

Раніше ми писали про те, що несподіваний стрибок цін на каву та вершки: як це вплине на ваш бюджет

Вам буде цікаво дізнатися пачка розчинної вже по 360 грн: супермаркети оновили цінники на каву, молоко та вершки