У церковному календарі день присвячується пам'яті преподобного Афанасія Афонського. Інші назви свята: «Афанасій», «Місячне свято», «Місячне свято».

На Русі вважалося, що у цей день місяць святкує своє свято. Тому день був повністю присвячений місяцю.

Афанасій Афонський
Афанасій Афонський

Є традиція цього дня виходити на вулицю та спостерігати за тим, як рухається Місяць. У неї можна попросити сили та енергії. Літні люди навіть казали, що «місяць грає». Це означає, що вона красиво сяє, ховається там, змінює місце розташування. Можна загадати бажання, дивлячись на Місяць, і воно обов'язково здійсниться.

Ще сьогодні готували особливе печиво з великою кількістю олії та меду, додавали до нього борошно, горіхи та мак. А форму обрали півмісяця. Готові печінка поливали розтопленим медом і посипали маком з горіхами. Їм треба було почастувати сусідів, родичів, перехожих. Вважається, що таке печиво додасть сил і принесе успіх.

Популярні новини зараз
Споживачам запровадили додаткову плату за опалення квартир: через що збільшаться платіжки Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Що потрібно знати при покупці курячих яєць: прості правила, щоб не злягти з отруєнням Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують
Показати ще

Місяць
Місяць

Ще можна сьогодні починати заготовляти цілющі рослини. Вони будуть дуже лікувальними, якщо їх зібрати під місячним світлом. Опівночі незаміжні дівчата виходили надвір і розплетали коси, потім тричі крутилися навколо осі. Так вони красувалися перед місяцем і зазивали наречених. Купці ж вважали, що коли потрясти гаманцями, дивлячись на Місяць, вона збільшить заробіток. Якщо сьогодні новонароджений багато плаче, то треба за першого Місяця три рази покатати його з бочка на бочок. А щоб пологи у майбутніх матерів пройшли легше, повитухам під місячне світло треба було виставити ємність із проточною водою. Потім нею змочували лоба породіллі.

Ще є повір'я, що можна сьогодні побачити коханку чоловіка. Візьміть обручку і подивіться через нього на Місяць. Якщо місяць нічого не показав, то суперниці немає.

Обручка / фото: Pixabay
Обручка / фото: Pixabay

Що не можна робити 5 липня

5 липня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки та сварок, злості, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти у тому, хто просить про неї.

За народними повір'ями в цей день не можна лінуватися і ледарювати - це до злиднів, засмучуватися і скаржитися на долю - весь рік плакатимеш, щось лагодити, різати і брати в руки гострі предмети - є ризик поранення. Також у цей день краще не працювати після обіду - всі важливі справи потрібно постаратися зробити у першій половині дня.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.