Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрямований на підтримку українських видавництв та популяризацію читання серед молоді та новонароджених. Цей новаторський крок передбачає видачу спеціальних сертифікатів для придбання книжок, що стане підтримкою як для громадян, так і для книжкової індустрії.

Відповідно до нового закону, кожен українець, який досягне 18-річного віку з 1 січня 2024 року, отримає сертифікат у додатку «Дія». Сертифікати можна буде використовувати для придбання електронних, паперових, аудіокниг або книг для осіб з порушенням зору. Сертифікат буде дійсний протягом року з моменту досягнення 18 років. Вартість сертифіката становить 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на сьогоднішній день еквівалентно 908 гривням.

читання книжок
читання книжок

Аналогічна допомога передбачена для новонароджених дітей. Один з батьків або законних представників дитини зможе отримати сертифікат на книжки протягом року з дня народження дитини. Це стане додатковим стимулом для молодих батьків прищеплювати любов до читання з наймолодшого віку. Але це буде можливим вже після закінчення війни.

Заступниця голови профільного комітету Верховної Ради Євгенія Кравчук зазначила, що ці кошти з рахунків молоді спрямовуватимуться на підтримку українських видавництв. «Всім буде щастя: і юні українці отримають книжки українською мовою за власним вибором, і видавництва зможуть за ці гроші видати додатково 1,5-2 млн примірників книжок», — коментує вона.

Популярні новини зараз
Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким Новий порядок мобілізації: багатьох чоловіків перестануть "бусифікувати" ТЦК У яких випадках ТЦК затримує вас незаконно
Показати ще

Крім того, закон передбачає субсидії для відшкодування оренди приміщень книгарень, що сприятиме збереженню і розвитку книжкових магазинів по всій країні. Це важливий крок для забезпечення доступності книжок для широкого кола читачів.

Усі виплати вже передбачені в бюджеті, тому додаткових витрат з державної казни не планується. Це дозволяє реалізувати ініціативу без додаткового фінансового навантаження на державу, при цьому стимулюючи розвиток культурного та освітнього рівня населення.

Підписаний закон є важливим кроком на шляху до культурного і освітнього розвитку України. Він не лише підтримує українських видавців, але й сприяє популяризації читання серед молоді, роблячи книжки доступнішими для широких верств населення.

Нагадаємо, Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня

Раніше ми розповідали, Не пропустіть ключові етапи для абітурієнтів: чіткий календар вступної кампанії 2024

Також, Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи