Не секрет, що через часті відключення світла все більше українців думають про купівлю та підключення нових газових плит, ну або варильних поверхонь. Відомо, що неправильні "маніпуляції" щодо підключення можуть завершитися штрафом, відключенням від газової системи або навіть витіканням газу. Це може спричинити отруєння, вибух і відповідно пошкодження майна, каліцтво або загибель людей.

Також це все стосується ремонту чи заміни газового обладнання. Про це в деталях вирішили розповісти фахівці із консультаційного центру "ГазПравда".

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Усі роботи з газовим обладнанням вважаються законними лише тоді, коли їх виконують офіційні газовики.

Це можуть бути як співробітники оператора газорозподільного механізму (ОДРМ) – міськ- або облгазу, так і фахівці підрядної організації з відповідною ліцензією. Вони стверджують якість робіт, ретельно перевіряючи труби, стики та з'єднання за відсутністю витоків.

Популярні новини зараз
Доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть грошенят "Судний день" буде вже у серпні 2024 року: що значить дата "трьох вісімок" і як її пережити Комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90% Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів
Показати ще

Газова труба / фото: Pinterest
Газова труба / фото: Pinterest

"Для газового пристрою розробляється проект. За проектом все будується і в нормативно-правовому акті зазначено, що заміна газового приладу здійснювалася через газове господарство. Це як ваша відповідальність, так і ваша безпека", – пояснює головний інженер Києво-Святошинської УЕГГ Київської філії Газсети Іван Болотнюк.

Газова плита. Фото: скрін youtube
Газова плита. Фото: скрін youtube

Як викликати офіційного газового майстра?

Щоб зробити все правильно, необхідно звернутися до обслуговуючого домогосподарства центру обслуговування клієнтів ОГРМ. Для встановлення газової плити необхідно надати такі документи:

- Заява від споживача;
- копія паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу;
- Копія ідентифікаційного коду;
- копія документів на право власності приміщенням, де проводитиметься встановлення плити;
- копія технічного паспорта додому чи квартиру (береться до БТІ).

Вартість підключення газу

Орієнтовна вартість підключення відрізняється залежно від регіону та операторів ГРМ. Ціна включає погодинну оплату роботи майстрів, відстань до об'єкта, послуги транспортування і т.д. Наприклад, прайс у Києво-Святошинському відділенні має вилку від 589 до 1730 грн. за одну підключену одиницю.

Установка оплачується заздалегідь з урахуванням наданого газовиками рахунки. Після оплати робота провадиться протягом 10 робочих днів – точні день та час погоджуються з клієнтом.

Після закінчення монтажу організація, яка виконувала роботи, передати власнику приміщення пакет виконавчо-технічної документації. Якщо роботу було проведено без оповіщення оператора ГРМ, домогосподарство мають право від'єднати від централізованої системи постачання газу.

Газовий лічильник. Фото: скрін youtube
Газовий лічильник. Фото: скрін youtube

Штрафи

Газові пристрої, що самовільно встановили, можуть залишити без газу, перекривши кран на системі газопостачання. А якщо таке обладнання перевищить вимоги проекту, на порушників буде накладено чималий штраф.

Розмір штрафу за незаконно підключене обладнання коливається від типу та обсягу споживання газу домогосподарством. За певних умов штраф може зрости до половини річного споживання.

Згідно з Кодексом газорозподільних систем за нелегальне використання газу недобросовісні споживачі мають відшкодувати збитки, завдані газовому оператору. Розмір штрафів варіюється від 3,5 тисяч до 500 тисяч гривень.

Нагадаємо, стосується всіх власників газових колонок: "Газмережі" зробили термінову заяву.

Раніше повідомлялося, вигуляв собачку - заплатив штраф з кількома нулями: за що можна "полиняти" на великі гроші.

Також, як відключення світла можуть вплинути на газопостачання: "Газмережі" попередили українців.